Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Alen Šeranić

Još 14 osoba u RS-u zaraženo koronavirusom

seranic

Ovim se broj zaraženih osoba u u ovom entitetu povećao na 59

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, potvrdio je danas da je laboratorijskim analizama utvrđeno prisustvo korona virusa kod 14 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

“Svi su u kućnoj izolaciji i blagih su simptoma”, kazao je Šeranić i dodao da se radi o kontaktima osoba za koje je ranije utvrđeno da su pozitivni na virus korona.

Riječ je osam muškaraca i šest žena, pet muškaraca je srednje životne dobi, a trojica mlađe životne dobi. Kada su u pitanju žene tri su srednje životne dobi, jedna je starije i dvije mlađe životne dobi.

Prema mjestima, 11 ih je iz Banjaluke, a po jedna osoba iz Dervente, Čelinca i Gradiške.

Šeranić je na konferenciji za novinare rekao da je danas analizirano 45 uzoraka.

“Kada govorimo o klasterima 12 osoba od današnjih 14 vezano je za treći klaster iz Banjaluke, i dalje je to žarište koje nam se širi i koje pokušavamo da stavimo epidemiološku kontrolu”, kazao je Šeranić.

Pored toga jedna osoba se zarazila u krugu porodice, od člana porodice, a četrnaesta osoba doputovala je iz Austrije.

“Ono što je dobro vidjeti kroz ove nalaze mali broj je onih koji su doputovali iz inostranstva, što znači da su mjere koje sprovodimo po tom pitanju svakako urodile plodom, nadam se da će tako i ostati”, kazao je Šeranić.

Dodao je da su negativna četiri uzorka uzeta od osoba iz Brčkog u autobusu iz Austrije koji je zaustavljen na ulazu u BiH u Gradišci. Ove osobe ostaju u kućnoj izolaciji, kao i svi ostali koji su bili u autobusu i pratiće se njihovo zdravstveno stanje.

Trenutno je u Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom 11.695 osoba. Iz zdravstvenog nadzora izašlo je ukupno 385 osoba. U UKC RS u izolaciji je 15 osoba, četiri na odjelu i 11 osoba u izolaciji. Do sada su 104 izašle iz izolacije iz UKC RS-a-

U Bosni i Hercegovini trenutno su korona virusom zaražene 84 osobe od čega 25 na području Federacije BiH, a na 59 području Republike Srpske.