Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Federalni štab civilne zaštite

Zdravstvene ustanove moraju pripremiti i staviti u funkciju sve kapacitete za prijem oboljelih

xinhua_koronavirus

Banjama i lječilištima je naređeno da pružaju usluge fizikalne terapije pacijentima koji su zatečeni u lječilištima do kraja tretmana i da obustave prijem novih pacijenata i pružanje svojih usluga (welnes, masaže, frizerski saloni, kozmetički saloni i slično)

Na vanrednoj sjednici Federalnog štaba civilne zaštite, održanoj danas u Sarajevu, između ostalog donesena je naredba o zabrani kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina na području Federacije BiH. Također, naređeno je svim bolničkim zdravstvenim ustanovama koje provode zdravstvenu zaštitu na području FBiH da, u skladu sa potrebama, pripreme i stave u funkciju sve raspoložive kapacitete za prijem oboljelih od COVID-19, prenosi Anadolu Agency (AA).

Banjama i lječilištima je naređeno da pružaju usluge fizikalne terapije pacijentima koji su zatečeni u lječilištima do kraja tretmana i da obustave prijem novih pacijenata i pružanje svojih usluga (welnes, masaže, frizerski saloni, kozmetički saloni i slično).

Vladi Federacije BiH je preporučeno da hitno pokrene inicijativu prema Vijeću ministara BiH kojom se predlaže zabrana izvoza lijekova, zaštitne opreme, dezinficijensa i ostalog medicinskog i drugog materijala koji je neophodan u spašavanju života i zdravlja stanovnika FBiH, kao i prehrambenih proizvoda kojima se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena u uslovima dok je na snazi odluka Vlade FBiH o proglašenju nesreće uzrokovane pojavom korona virusa.

Privrednoj komori FBiH je naređeno da izvrši procjenu stanja privrednih subjekata koji proizvode medicinsku zaštitnu opremu na teritoriji Federacije BiH, te sagleda mogućnost hitne nabavke repromaterijala za njenu proizvodnju.

Usvojena je i odluka o nabavci materijala i opreme u uslovima pogoršane epidemiološke situacije uzrokovane pojavom korona virusa u vrijednosti od 2.096.415 KM na koju je Vlada FBiH hitno dala saglasnost u skladu sa odlukom o proglašenju stanja nesreće. Radi se o nabavci 100 hiljada zaštitnih maski, dvije hiljade litara dezinfekcionog sredstva, 250 hiljada zaštitnih rukavica, 20 ručnih medicinskih kamera sa sistemom mjerenja tjelesne temperature, hiljadu višekratnih varenih zaštitnih odijela, 600 kreveta sa madracem i posteljinom za karantin i 30 hiljada testova za detekciju korona virusa.

Iz Federalnog štaba civilne zaštite podsjećaju da su prethodno na hitnoj telefonskoj sjednici, održanoj 5. marta ove godine, za potrebe nabavke opreme, potrošnog materijala, reagensa i pripremu prostora za karantin u uslovima pogoršane epidemiološke situacije Federalnim službama zaštite i spašavanja za medicinsku pomoć (Sveučilišna klinička bolnica Mostar, Javna ustanova kantonalna bolnica “dr. Safet Mujić” – Mostar, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i Javna zdravstvena ustanova Univerzitetski klinički centar Tuzla) izdvojio 2.500.000 KM.