BiH

institut za javno zdravstvo

Još 14 osoba u RS pozitivno na koronavirus, u još jednoj općini “buknula” zaraza

15/06/2020

Ovim je ukupan broj oboljelih u Republici Srpskoj povećan na 1.680

Novi virus korona potvrđen je kod još 14 osoba u Republici Srpskoj, nakon testiranja 154 – potvrdila je danas еpidеmiоlоginja iz Institutа zа јаvnо zdrаvstvо RS Јеlеnа Đаković-Dеvić.

Četiri novooboljele osobe su iz Čelinca, po dvije iz Banje Luke i Doboja, te po jedna iz Gradiške, Petrova, Dervente, Modriče, Teslića i Prnjavora. Primjetno je povećanje broja oboljelih u nekoliko općina, posebno u Zvorniku, te Modriči i Kostajnici.

Ukupno je u RS hospitalizirano 77 osoba pozitivnih na virus korona, od čega u UKC-u Banja Luka 23, a u općim bolnicama 54.

Od koronavirusa u RS je ukupno oboljelo 1.680 osoba.

-Voljeli bismo da su ove brojke malo manje, jer zahtijevaju dalji oprez – istakla je Đaković-Dević na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Istakla je da je neophodno da građani poštuju preporuke, među kojima je korištenje zaštitne maske, socijalna distanca, te održavanje higijensko-epidemioloških mjera.

Doktorica Jela Aćimović, specijalistica epidemiologije u Institutu za javno zdravstvo RS je rekla da je situacija pod kontrolom.

Značajan pad oboljelih od koronavirusa u RS bilježio se od polovine maja, dok je krajem tog mjeseca zabilježen ponovo porast potvrđenih slučajeva Covid-19.

To je, kaže, rezultat širenja virusa u određenih lokalnim zajednicama, a u ovom trenutku najteža situacija je u Modriči, gdje je izbila infekcija u Fabrici obuće “Alfa“ i trenutno je 60 zaraženih radnika, od kojih 59 iz Modriče, a ostali iz okolnih gradova.

Lokalno žarište je prisutno i u Kostajnici, gdje je 21 osoba oboljela, a kako je rekla, može se očekivati još oboljelih.

Epidemiološka situacija je pogoršana i u Zvorniku, gdje je virus povezan s osobama koje su došle iz Italije, odnosno Srbije.

Aćimović je ponovila da je neophodno pridržavati se svih mjera spriječavanja širenja koronavirusa u lokalnim zajednicama.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.