Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

konjic

Pokrenuta inicijativa za formiranjem Saveza maloljetnih dobrovoljaca

maloljetni dobrovoljci3

Odlučeno je i da se aktivnije pristupi izradi prijedloga izmjena i dopuna Zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica, kao i Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica

U Konjicu je u nedjelju održana redovna sjednica Skupštine Koordinacije maloljetnih boraca ARBiH i MUP-a RBiH na kojoj su izabrani novo Koordinaciono tijelo, predstavnik Koordinacije, kao i novi predsjednik Koordinacije.

Na ovu funkciju imenovan je Nevres Jašarević iz Tuzle, dok su za dopredsjednike birani Mujo Trebović iz Mostara i Jasmin Smječanin iz Sarajeva. Novi sekretar je Kadir Hajdarević iz Tuzle.

Razmotreni su i usvojeni i izvještaj o radu za prethodni, odnosno plan aktivnosti za naredni period.

Jednoglasno je usvojena i izmjena i dopuna Poslovnika o radu Koordinacije. Odlučeno je i da se aktivnije pristupi izradi prijedloga izmjena i dopuna Zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica, kao i Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Pokrenuta je i inicijativa o formiranju Saveza maloljetnih dobrovoljaca Armije RBiH i MUP-a RBIH, te su imenovani i članovi Inicijativnog odbora za formiranje. Odlučeno je i da Koordinacija uzme učešće na centralnoj manifestaciji Igman 2020. Za kordinatora sa organizatorom manifestacije izabran je Edin Ćosović iz Udruženja maloljetnih boraca Općine Centar Sarajevo.

Zajednički stav članica Koordinacije je odlučno djelovanje i institucionalno rješavanje statusa maloljetnih dobrovoljaca, te brže rješavanje njihovih prava. Nakon sjednice je položeno cvijeće, te je odana pošta šehidima i palim borcima na spomen obilježjima u Konjicu.