Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Emotivan susret

Još četiri osobe iz Gaze stigle u Sarajevo

palestinci gaza sarajevo konakovic
Foto: BHRT

Konaković je ranije danas izjavio kako su imali problem s dolaskom pomenutih osoba iz Gaze, te da je riječ o osobama koje su bile na prvom spisku

Četiri osobe koje su ostale u Gazi stigle su večeras u Sarajevo. Riječ je o ljekaru iz Bosne i Hercegovine i majci s dvoje djece, koji su srodnici bh. državljana.

Njih su na sarajevskom aerodromu dočekali ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković i članovi porodica, među kojima i oni koji su ranije došli u našu zemlju.

Konaković je ranije danas izjavio kako su imali problem s dolaskom pomenutih osoba iz Gaze, te da je riječ o osobama koje su bile na prvom spisku.

Kako je rekao, bio im je odobren ulazak i boravak, ali nisu izašli iz Gaze na vrijeme. Pojasnio je da su naišli na tehničke probleme u smislu dužine trajanja odluke koja je istekla.

“Vrlo brzo, u nekom rekordnom roku, kolega Nenad Nešić i Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, Ured za zakonodavstvo, predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto i svi zajedno na Vijeću ministara donijeli smo novu odluku o njihovom ulasku i boravku. Važno je napomenuti da su to osobe za koje su izvršene sigurnosne provjere, ne predstavljaju nikakvu bezbjedonosnu smetnju”, rekao je Konaković.

docek gaza
Foto: Fena

Izrazio je zadovoljstvo što je još nekoliko ljudi stiglo na sigurno mjesto.

“Tu je i doktor koji je bio jedno vrijeme uhapšen, pritvoren od strane izraelskih vlasti. Tako da Bosanac i Hercegovac sa pasošem, on večeras dolazi svojoj kući”, rekao je Konaković.