Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Državni sekretar SAD-a

Blinken: Cjelokupno stanovništvo Gaze suočava se s akutnim nedostatkom hrane

antony blinken
Foto: Pixsell

Ovi komentari američkog državnog sekretara u određivanju razmjera humanitarne krize u Gazi jedni su od njegovih najsnažnijih dosad

Dva miliona ljudi u Gazi doživljava “ozbiljne nivoe akutne nesigurnosti hrane” – izjavio je američki državni sekretar Antony Blinken.

Ovo je prvi put da je cijela populacija tako klasificirana, rekao je on odgovarajući na BBC-ovo pitanje u vezi sa uvjetima na teritoriji Gaze.

Blinken je pozvao Izrael da je prioritet na zbrinjavanju onih kojima je humanitarna pomoć potrebna.

Agencije UN-a saopćile su da bi se sjever Gaze, bez pauze u borbama i porasta pomoći, mogao suočiti s glađu do maja.

Blinkenovo upozorenje uslijedilo je tokom putovanja na Filipine, dok su američki zvaničnici najavili da će on otputovati na Bliski istok, što je njegovo šesto putovanje u regiju od oktobra, dok se nastavljaju napori da se osigura prekid vatre.

Ovi komentari američkog državnog sekretara u određivanju razmjera humanitarne krize u Gazi jedni su od njegovih najsnažnijih dosad.

Upitan jesu li trenutni uvjeti u Gazi predznak budućnosti teritorije bez dogovorenog plana upravljanja ili sigurnosti, Blinken je kazao da je, prema preciznim mjerama tih stvari, 100 posto stanovništva u Gazi na ozbiljnom nivou akutne nesigurnosti hrane te da je to prvi put da je cijela populacija tako klasificirana.

Akutna nesigurnost hrane je nemogućnost osobe da konzumira odgovarajuću hranu što dovodi njen život ili sredstva za život u neposrednu opasnost. Ako se to ne rješava, dovodi do gladovanja.

-Također ponovno vidimo, u ovom slučaju prema UN-u, 100 posto – ukupno stanovništvo – treba humanitarnu pomoć – dodao je.

-Usporedite to sa Sudanom, tamo oko 80 posto stanovništva treba humanitarnu pomoć, Afganistan oko 70 posto. Dakle, opet, ovo samo naglašava hitnost, imperativ, da ovo postane prioritet – poručio je.

Još jednom je pozvao Hamas da položi oružje, ali je rekao da je dužnost Izraela da prioritet bude zbrinjavanje onih kojima je humanitarna pomoć prijeko potrebna.