Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bliži se dan odluke

(Ne)opravdan optimizam: Mogu li bh. građani očekivati otvaranje pregovora s EU

eu integracije
FOTO: Pixsell
FOTO: Ilustracija

Nakon samita Evropskog vijeća 21. i 22. marta, bit će poznato u kom smjeru će ići evropska budućnost Bosne i Hercegovine

Ministri Evropske unije sastali su se kako bi se pripremili za sastanak Evropskog vijeća, koji će biti održan u narednim danima. Teme razgovora Ukrajina, bezbjednost i odbrana, Bliski istok, te tačka о proširenju koja je bitna za Bosnu i Hercegovinu. Više država članica Evropske unije pozvalo je Evropsko vijeće da na samitu u četvrtak i petak odobri početak pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

“Prije pisanja konačnog mišljenja Evropske komisije, bili smo umjereni optimisti. Evropska komisija je napisala za nas jednu zaista fantastičnu preporuku”, kaže Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Sudeći prema komentarima iz Brisela, optimizam ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine bio je opravdan. Osim predstavnika susjednih zemalja, otvaranje pristupnih pregovora za Bosnu i Hercegovinu očekuju i predstavnici Francuske, Austrije, Njemačke, Finske i drugi.

“Važna tema o kojoj će se govoriti u četvrtak je otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom. Očekujemo da će ta odluka biti prihvaćena. Prošlo je 30 godina od rata u Bosni i Hercegovini i krajnje je vrijeme da se počnu pregovori”, kaže Marko Štucin, sekretar Ministarstva vanjskih poslova Slovenije.

“U skladu sa odlukom Evropskog vijeća prošlog decembra, Hrvatska očekuje od Vijeća da donese odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom”, kaže Andreja Metelko-Zgombić, državni sekretar za evropske poslove.

Svoj komentar dao je i Evropski komesar za politiku susjedstva i proširenje Oliver Varhelyi:

“Prekosutra ćemo na drugoj strani ulice razgovarati o drugom prijedlogu, a to je otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom”.

“Igmanska inicijativa” danas je sa Mrežom za izgradnju mira predala izjavu Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini. U ovoj izjavi, apelovali su na članove Evropskog vijeća da prihvate preporuku Evropske komisije.

“Bosna i Hercegovina i njeni političari pokazuju daleko veću odgovornost prema građanima i prema Evropskoj uniji i koji nam pruža novu šansu da u dogledno vrijeme postanemo dio te velike evropske porodice”, kaže Vehid Šehić, “Igmanska inicijativa”.

Nakon brojnih preporuka zvaničnika evropskih zemalja, građani Bosne i Hercegovine sa pravom mogu očekivati pozitivne vijesti iz Brisela. Nakon samita Evropskog vijeća 21. i 22. marta, bit će poznato u kom smjeru će ići evropska budućnost Bosne i Hercegovine.