Saša Magazinović

Još jedan poziv na ukidanje akciza: “Gorivo jeftinije za pola marke je bitno za svakog čovjeka u BiH”

Nikad skuplje gorivo u Hrvatskoj
18.01.2022., Sibenik - Najavljeno novo poskupljenje docekalo je jutros vozace na benzinskim crpkama. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

“Pitanje ukidanja akciza nema etničku, entitetsku ili bilo koju drugu pozadinu. Naprotiv, tiče se svakog čovjeka u Bosni i Hercegovini i znači gorivo jeftinije do 0,5 KM po litru i jeftinije cijene roba i usluga na čije formiranje cijene utiče cijena goriva”

Predsjedavajući Kluba SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović danas je saopćio da poziva na hitno sazivanje sjednice komisije za usaglašavanje konačnog teksta „Zakona o ukidanju akciza“.

Naime, danas je posljednji rok za sazivanje sjednice na kojoj treba biti odlučeno da li će akciza na gorivo biti ukinuta na period od šest mjeseci uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca ili kako je na prijedlog SNSD-a usvojeno u Domu naroda – na ukupni period od samo 30 dana.

– Kao član komisije za usaglašavanje teksta „Zakona o ukidanju akciza“ smatram da je jedina opcija od koje će građani imati koristi da se zakon potvrdi onako kako smo ga i predložili – da vrijedi 180 dana uz mogućnost produženja na dodatnih 90 dana. Opcija važenja zakona od 30 dana je neprihvatljiva i za mene predstavlja prevaru građana. Ovaj stav podržava većina građana sa kojom sam razgovarao uživo i koji su mi svoje stavove prenijeli putem društvenih mreža – kaže Magazinović.

U saopćenju podsjeća da je zakon kojim se ukidaju akcize usvojen u Predstavničkom domu početkom marta.

– Danas, 181 dan poslije toga, još uvijek se mučimo sa Domom naroda da bi učinili nešto dobro za građane Bosne i Hercegovine. Pitanje ukidanja akciza nema etničku, entitetsku ili bilo koju drugu pozadinu. Naprotiv, tiče se svakog čovjeka u Bosni i Hercegovini i znači gorivo jeftinije do 0,5 KM po litru i jeftinije cijene roba i usluga na čije formiranje cijene utiče cijena goriva. Odnos snaga u komisiji za usaglašavanje teksta zakona je takav da ključnu ulogu u tome da li će gorivo biti jeftinije šest mjeseci uz mogućnost produženja ili samo 30 dana ima HDZ. Ukoliko članovi komisije iz ove stranke podrže polazni prijedlog SDP-a tako će i biti usvojeno. Ukoliko se opredijele da gorivo treba biti jeftinije samo 30 dana – tako će biti usvojen – naveo je Magazinović.

Naglašava da je u trenutku kada se radi na usaglašavanju teksta počela predizborna kampanja.

– Znam da je nekim strankama vrlo nezgodno da u kampanji zaustave ovaj zakon. Ako će išta korisno građani BiH imati od ove predizborne kampanje, volio bih da to bude pritisak na političare da usvoje ukidanje akciza i omoguće jeftinije gorivo građanima – dodao je Magazinović, navedeno je u saopćenju.