Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vijeće ministara BiH

Još jedna evropska zemlja mogla bi uskoro priznati bh. vozačku dozvolu

vozačke dozvole
FOTO: Arhiva

Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH navelo je da je iniciralo zaključivanje bilateralnih sporazuma o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola sa Grčkom, Kiprom, Maltom, Holandijom, Norveškom, Irskom, Slovenijom, Švedskom i Švicarskom, a usaglašavanje teksta sporazuma nije ni započeto jer ne postoji spremnost druge strane

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine trebao bi da, na sjednici koja će biti održana u ponedjeljak, razmatra Nacrt sporazuma između Vijeća ministara i Vlade Italije o uzajamnom priznavanju u oblasti zamjene vozačkih dozvola.

Inače, ova tačka dnevnog reda naći će se pred ministrima na prijedlog Ministarstva transporta i komunikacija u Vijeću ministara BiH.

Vozačke dozvole BiH nisu priznate u Albaniji, Grčkoj, na Kipru, Malti, Holandiji, Norveškoj, Italiji, Irskoj, Sloveniji, Španiji, Švedskoj i Švicarskoj.

Usaglašavanje sporazuma sa Italijom o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola traje od 2012. godine, ali do sada nije došlo do njega, napomenuli su iz Ministarstva.

Nema spremnosti druge strane

Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH navelo je da je iniciralo zaključivanje bilateralnih sporazuma o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola sa Grčkom, Kiprom, Maltom, Holandijom, Norveškom, Irskom, Slovenijom, Švedskom i Švicarskom, a usaglašavanje teksta sporazuma nije ni započeto jer ne postoji spremnost druge strane.

Kada je riječ o Sloveniji, iz ove zemlje ističu da slijede preporuke Evropske komisije koja je osnovala ekspertsku radnu grupu koja je sačinila spisak zemalja koje nisu članice EU za koje se preporučuje zamjena vozačkih dozvola za određene kategorije, ali BiH i još neke zemlje nisu na tom spisku, jer, kako je navedeno, nije bilo moguće pouzdano provjeriti ispunjenje zajedničkih dogovorenih kriterijuma.

Ministarstvo infrastrukture Slovenije obavijestilo je nadležno ministarstvo Bosne i Hercegovine da je vozačku dozvolu potrebno zamijeniti samo u slučaju da osoba iz BiH u Sloveniji ima uobičajeno prebivalište i na osnovu dozvole za boravak duže od godine, a da se u drugim uslovima može koristiti vozačka dozvola iz BiH.