BiH

91 u BiH

Još jedna osoba u Mostaru zaražena koronavirusom

21/03/2020

Mnogo je nepoznanica zbog ovog virusa, no ako imamo samosvjest na razini, sigurno ćemo dobro doprinjeti da se ta epidemija naglo ne proširi'', rekao je Avdić

“U 24 sata imamo jednog pozitivnog iz Mostara i jednog iz Konjica, od 32 testirana. Oba slučaju su u konekciji s prvim slučajevima. Ukupno imamo u SKB Mostar šest slučajeva, četiri koja se liječe u kućnoj izolaciji. Sveukupno u HNK je 16 slučajeva pozitivnih ”, rekao je prim. dr.  Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo ispred Federalnog štaba Civilne zaštite HNK na konferenciji za medije danas održanoj u Mostaru.

Ovim slučajem u Mostaru broj ukupno zaraženih koronavirusom u BiH 91.

Na upit o zdravstvenom stanju prvozaraženog, direktor Zavoda za javno zdravstvo je rekao da je ono srednje teško, da je pacijent na respiratoru i pod kontrolom.

“On je iza 50-ih godina, nije do sada imao bilo kakve hronične bolesti, što govori o opasnosti ovog virusa”, rekao je dr. Avdić.

Navedeno je kako su dva klastera, dva žarišta uspjeli donekle sanirati te da su zadovoljni učinjenim, jer su na samom početku očekivali i lošije rezultate.

”Sekundarni kontakti su stavljeni u samoizolaciju. Pooštrili smo mjere na izadnim rješenjima i i njih je sada 813. Probamo biti što rigorozniji jer je to osnovno kako bi ublažili ovu epidemiju i usporili je da uvijek imamo jedan broj oboljelih kojima možemo s našim sredstvima odgovoriti. Ako taj broj iznenada skoči teško ćemo odgovoriti”, rekao je Avdić i napomenuo kako je potrebno da ljudi ostanu kućama.

Naveo je kako je svjestan da mnoge građane pogađaju ove mjere, no ističe da je to napravljeno zbog njihovog dobra, starijih i djece, kako bi spriječili širenje.

”Mnogo je nepoznanica zbog ovog virusa, no ako imamo samosvijest na razini, sigurno ćemo dobro doprinjeti da se ta epidemija naglo ne proširi”, rekao je Avdić.

O mjerama koje su urađene od strane MUP-a HNK i načinima na koje se one provode govorio je Slađan Bevanda, ministar unutarnjih poslova HNK.

”Napravili smo u ova četiri dana 374 obilaska i 67 puta osobe nisu zatečene u samoizolaciji. Također, u proteklim danima bilo je i nesnalaženja, no MUP HNK sluša zapovjedi Kriznog stožera HNK”, rekao je Bevanda.

Istaknuo je kako se zapovjedi poštuju, te da su ugostiteljski objekti zatvoreni na vrijeme.

”Od sinoć imamo novu mjeru, zabranu kretanja mlađima od 18 i starijim od 65, ta zapovijed će biti malo teže provediva te apeliram na građane da poštuju kako policija ne bi reagirala”, rekao je ministar.

Bevanda je rekao kako se MUP HNK za ovu situaciju počeo pripremati sredinom februara.

O najnovijim informacijama o stanju s pandemijom korona virusa na području Hercegovačko-neretvanske županije javnosti su govorili Slađan Bevanda, ministar unutarnjih poslova HNK, prim.dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo i Darko Juka, Stožer civilne zaštite HNK.

”Učimo u hodu i pokušavamo odgovoriti najbolje što možemo. Oprostite nam ako griješimo u hodu”, rekao je u uvodnom obraćanju Juka dodavši kako su svjesni nelagode koja se uvukla među građane.

Komentari

Autor: Bljesak.info

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.