Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednica Kriznog štaba

Poznato stanje zaraženih u Goraždu, Tešnju i Zenici

gorazde

Naglasila je da jako bitno poštivanje mjera i naredbi koje je izdao Krizni štab

Predsjednica Kriznog štaba ministarstva zdravstva Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) dr. Medina Bičo epidemiolog, potvrdila je da su tri osobe kod kojih je potvrđen koronavirus dobrog općeg stanja te da se nalaze u kućnoj izolaciji.

„Oni i njihove porodice zasad nemaju nikakvih simptoma i najbitnije nam je da pratimo simptome i da se poštuje izolacija tih osoba jer to je najbolja mjera u ovom lancu, da se smanji širenje koronavirusa. Dobra je vijest da se kod zaraženih osoba ne razvija teška klinička slika ali virus se veoma brzo prenosi i duže može da se zadrži u spoljašnjoj sredini i vrlo lako se prenosi s osobe na osobu “ – istakla je dr. Bičo.

Naglasila je da jako bitno poštivanje mjera i naredbi koje je izdao Krizni štab.

„Potrebno je da se nosi maska i prilikom odlaska u trgovine te da se drži potrebno odstojanje. Od jučer su 53 osoba iz firme Ginex i njihove kompletne porodice u samoizolaciji, imamo 61 osobu koje su došle iz drugih zemalja koje su dobile riješenja o samoizolaciji, dok je osam osoba izašlo iz zdravstvenog nadzora i kod njih se nisu razvili simptomi bolesti“ – istakla je Bičo.

Muškarac koji je zbog pogoršanog zdravstvenog stanja uzrokovanog zarazom koronavirusom iz izolatorija Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) jučer prebačen na Odjel za infektivne i zarazne bolesti KBZ-a, priključen je na kiseoničku podršku- potvrdio je u izjavi za Fenu načelnik tog odjela Ednan Drljević.

-Pacijent ima blažu upalu pluća. Sinoć su mu ponovo urađeni nalazi te smo zaključili da još uvijek nije u takvom stanju da ga je potrebno priključiti i na respirator.

Međutim, njegovo se stanje kontinuirano prati – kaže Drljević, koji najavljuje da će se tom pacijentu svaka dva dana uzimati nalazi.

Drljević je potvrdio kako je danas u izolatorij KBZ-a smještena i 58- godišnja pacijentica iz Tešnja, kod koje je jučer potvrđena zaraza koronavirusom, pa je izolatoriju smješteno pet, od ukupno šest pacijenata kod kojih je potvrđena zaraza virusom Covid – 19.

U međuvremenu je, kaže Drljević, još nekoliko na zarazu sumnjivih osoba testirano u domovima zdravlja u ZDK-u, ali su njihovi nalazi bili negativni.

-Slučaj zaražene žene iz Tešnja ujedno je i prvi slučaj lokalnog prenosa virusa u ZDK, ali od poznatog izvora. Naime, radi se o bliskim srodnicima pa je i bilo za očekivati da će njen nalaz biti pozitivan. Za nas je važno da znamo ko je bio izvor zaraze – kaže Adan Jupić, ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa ZDK.