Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tahir Lendo

Još nema službenih informacija o hapšenju sekretara Ureda za evropske integracije SBK

vlada sbk
Foto: Duško Pucar/ Fena

Nakon Softićevog zadržavanja u pritvoru, Vlada SBK imenovala je vršitelja dužnosti sekretara Ureda za evropske integracije

Srednjobosanski kanton još uvijek nije dobio informaciju o pravnom procesu protiv sekretara Ureda za evropske integracije, fondove, odnose s javnošću i kvalitetu prema međunarodnom standardu Muhameda Softića, koji je prije mjesec dana pritvoren u Grčkoj pod optužbom za trgovinu ljudima.

Kako je kazao kantonalni premijer Tahir Lendo, iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) BiH, od kojeg je zatražio službene informacija o ovom slučaju, još uvijek nema odgovora.

-Nažalost, još uvijek nismo dobili detaljnije informacije, osim službene informacije iz Ministarstva vanjskih poslova da će oni provjeriti sve informacije iz Grčke i proslijediti ih nama. Dosad nismo ništa dobili. Privatno i neslužbeno saznajemo da je i u Grčkoj sezona godišnjih odmora, da to ide jako teško i nažalost teško onima koje je zadesilo takvo stanje. Već mjesec dana čekamo, pitanje je koliko su iz MVP-a dobili od naših otpravnika poslova koji uime države BiH rade na tim predmetima – rekao je Lendo.

Nakon Softićevog zadržavanja u pritvoru, Vlada SBK imenovala je vršitelja dužnosti sekretara Ureda za evropske integracije.

-Njemu (Softiću) se vodi još uvijek godišnji odmor, kada istekne po zakonu ćemo morati ograničenu neku suspenziju uraditi dok ne dobijemo službeni podatak kako bi momak imao plaću i naknade koje ga pripadaju – rekao je Lendo.