Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministarstvo podsjeća

Članovi porodice, službene osobe i građani su po zakonu dužni prijaviti nasilje u porodici

nasilje nad zenama zlostavljanje
Ilustracija: Pixabay

Iz resornog ministarstva su naglasili da je pomoć i podrška žrtvama nasilja osigurana kontinurano, pa i nakon njihovog izlaska iz Sigurne kuće, kada se odluče za osamostaljivanje

Iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo podsjećaju da su članovi porodice, službene osobe i svaki građanin po zakonu dužni prijaviti nasilje u porodici, te da pomoć za žrtve postoji.

U Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici je navedeno da svi koji imaju saznanja o tome: članovi porodice, službena osobe zaposlene u zdravstvenim, obrazovnim, socijalnim ustanovama, nevladinim organizacijama, ali i svaki građanin, dužni su ih prijaviti policiji ili Centru za socijalni rad.

Također, na raspolaganju je i besplatna SOS linija za anonimnu prijavu nasilja u porodici – 033/222-000.

Iz resornog ministarstva su naglasili da je pomoć i podrška žrtvama nasilja osigurana kontinurano, pa i nakon njihovog izlaska iz Sigurne kuće, kada se odluče za osamostaljivanje, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Pomoć i podrška žrtvama, primarno se pružaju putem ustanova socijalne zaštite – JU „Kantonalni centar za socijalni rad“ – nadležnih službi socijalne zaštite i KJU „Porodično savjetovalište“.

Kantonalni centar je dužan pružiti zaštitu, pomoć i podršku osobi koja je žrtva nasilja u porodici ili za koju postoji sumnja da je žrtva nasilja u porodici.

“Porodično savjetovalište” svoj rad bazira na pružanju pomoći i podrške članovima porodice u saradnji sa “Kantonalnim centrom za socijalni rad”‘, kao i drugim ustanovama iz oblasti socijalne zaštite, predškolskim, školskim i zdravstvenim ustanovama, policijom, sudstvom i tužilaštvom u KS.