Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bez odluke

Još ništa od MMF-ovih 330 miliona, nije “bilo ruku” u Vijeću ministara, Bevanda ljut

vijece ministara

Za odluku nisu glasali ministrica vanjskih poslova BiH, Bisera Turković, ministar odbrane BiH, Sifet Podžić i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice, Dževad Mahmutović

Vijeće ministara BiH na današnjoj vanrednoj telefonskoj sjednici nije usvojilo Odluku o povlačenju sredstava Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Kako je saopćeno, za odluku nisu glasali ministrica vanjskih poslova BiH, Bisera Turković, ministar odbrane BiH, Sifet Podžić i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice, Dževad Mahmutović. Ministar sigurnosti Fahrudin Radončić bio je uzdržan.

Podsjećamo, Izvršni odbor MMF-a odobrio je juče BiH finansijsku pomoć u okviru RFI-a koja se pruža u obliku direktne doznake sredstava, jer se očekuje da će ekonomski utjecaj pandemije na BiH u skoroj budućnosti biti značajan, uzrokujući rapidno pogoršanje vanjskih računa i urgentne potrebe u platnom bilansu.

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewell kazao je za Srnu da će MMF sutra doznačiti 361 milion dolara ili 329 miliona eura hitne pomoći BiH u okviru Instrumenta za brzo finansiranje (RFI).

Sredstva MMF-a namijenjena su za saniranje i ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica.

Bevanda ljut

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda kazao je da su sve aktivnosti koje su bile do Ministarstva finansija i trezora BiH završene odmah te da je novac već sutra mogao biti alociran na račune entitetskih vlada sukladno raspodjeli dogovorenoj u Pismu namjere kojeg su potpisali svi članovi Fiskalnog vijeća u BiH.

-U Pismu namjere definirano je da Federaciji BiH pripada 62 posto ovih sredstava, Republici Srpskoj 38 posto s tim da po 0,5 posto svaki entitet mora izdvojiti i uplatiti na račun Vlade Brčko distrikta. Također, potpisano je da se 50 posto sredstava koja pripadaju FBiH raspodjele i kantonima kako bi adekvatno odgovorili na posljedice pandemije Covid -19. Ministar Bevanda izrazio je žaljenje što ministri iz SDA nisu podržali odluku Vijeća ministara koja je po istom principu usvajana u svim prethodnim aranžmanima i uvijek do sada je imala podršku kadrova ove političke partije, navodi se u priopćenju.

Ministar Bevanda smatra da je neprihvatljiv i neutemeljen zahtjev ministara iz SDA da se odluka o prihvatanju kreditnog aranžmana s MMF-om donosi temeljem Zakona o zaduživanju, dugu i jamstvima BiH, jer nije riječ o klasičnom zaduživanju i nikada se kod MMF-a u prethodnim aranžmanima nije na taj način donosila odluka, nego se isključivo radilo o financiranju temeljem članstva u MMF-u i kvota koje tu imamo.

– Glasovanje protiv odluke i inzistiranje da se radi po procedurama koje bi cijeli proces zaduživanja prolongirali na nekoliko mjeseci i koje ne bi bilo zakonski utemeljeno, po mišljenju ministra Bevande, jasan je pokazatelj da nisu svi vođeni dobrim namjerama kada su potpisali Pismo namjere u kojem su sve dileme riješene i gdje je postignut dogovor da se što prije ovaj proces okonča. Ministar Bevnda naglasio je da je zadovoljan što je Ministarstvo financija i trezora BiH, kao i svaki put do sada, profesionalno završilo svoj dio posla te da će nastaviti inzistirati i raditi isključivo po zakonu i na dobrobit svih u BiH, zaključuje se u propćenju iz Ministarstva finansija i trezora BiH.