Institut za nestale osobe BiH

Još uvijek se traga za 7.547 nestalih osoba

institut za nestale masovic (1)

Još jednom je upućen apel svima koji imaju bilo kakve informacije o masovnim ili pojedinačnim grobnicama da ih prijave nadležnim lično ili anonimno jer se takve informacije plaćaju

Institut za nestale osobe BiH objavio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu, povodom predstojećeg Međunarodnog dana nestalih osoba koji se obilježava 30. augusta, da se još uvijek traga za 7.547 nestalih osoba državljana BiH.

Predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović precizirao je da su u centralnoj evidenciji nestalih BiH u času kada je ona objavljena imali 34.965 prijavljenih nestalih osoba, te da je komisija za verifikaciju dosad obradila 30.624 prijave, a u obradi je još 4.341.

– Od obrađenih je 28.320 verificirano i nesporno se radi o nestalim osobama u periodu od 30. aprila 1991. do 14. februara 1996., a u procesu verifikacije su još 1.543 prijave – rekao je Mašović.

Dodao je da je 761 osoba brisana iz evidencije jer joj ne pripada taj status po definiciji iz Zakona o nestalim osobama.

– Od 28.320 verificiranih prijava, 14.749 je identificirano DNK metodom i predato porodicama, dok su 6.024 identificirane klasičnim metodama – istakao je Mašović.

Šef programa Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) za zapadni Balkan Matthew Holliday zamolio je porodice nestalih koje još nisu dale uzorke krvi za DNK analizu da se obrate ICMP-u i daju uzorke za identifikaciju.

Još jednom je upućen apel svima koji imaju bilo kakve informacije o masovnim ili pojedinačnim grobnicama da ih prijave nadležnim lično ili anonimno jer se takve informacije plaćaju.

Na pres-konferenciji je najavljena i online kampanja Međunardonog komiteta Crvenog krsta pod nazivom “Gdje je?” koja počinje u nedjelju, 30. augusta, na Međunarodni dan nestalih osoba.