Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jovanović: Graditi život zasnovan na jasnom stavu o 1990-im godinama

cedomir jovanovic45
Foto: Arhiva

Predsjednik Liberalno-demokratske partije i narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije Čedomir Jovanović, koji danas prisustvuje komemorativnom skupu povodom 22. godišnjice genocida u Srebrenici, izjavio je da nije moguće izbjeći odgovornost za genocid u Srebrenici, insistirajući na suočavanju s prošlošću.

Istaknuo je da oni koji vode politiku na način izbjegavanja odgovornosti u tom neće uspjeti, „jer nema tog suda koji svojom presudom o genocidu u Srebrenici može skinuti teret i odgovornosti i obaveze mog naroda da se suoči s onim što se ovdje desilo 1995. godine“.

– Generacije su odrasle, s jedne strane, uz osjećaj velike nepravde i nepoštovanja. Tu mislim na Bošnjake, a s druge strane kao taoci zablude za koju su odgovorni oni koji su vodili naš narod, zablude da, zapravo, nema razlike između onoga što se desilo u Srebrenici i bilo kog drugog zločina i pokušaja da se uspostavi jedan vještački znak jednakosti između stradanja – kazao je Jovanović za BHT.

Naravno, kako je kazao, svaka žrtva je prevelika i preteška, „ali sve dok mi ne budemo sposobni da ovdje dođemo i zamolimo za oprost, iskažemo poštovanje i sram pred onim što je urađeno u naše ime, mi nećemo biti drugi narod, a ovakvi kakvi smo ne možemo da postojimo“…

Uz ocjenu da promjene u tom kontekstu idu sporo, Jovanović se odlučno usprotivio relativiziranju 1995.

– Ne može se na takav način opstati. To nas davi i sputava i to je tako jasno da čak i oni koji su najveći protivnici onoga što radim polako mijenjaju svoj stav – poručio je Jovanović, te pozvao na zauzimanje jasnog stava i stvaranja drugog puta za našu djecu.

Istovremeno, ocijenio je kako je u kontekstu jačanja regionalne saradnje, a posebno odnosa Srbije i Bosne i Hercegovine, neophodno imati jasan stav o tome što se desilo 90-ih godina prošlog vijeka.

– Bez toga je to nemoguće. Mi moramo na to staviti tačku, ali nije tačka guranje pod tepih, ili naša verzija događaja. Ne mislim da iko normalan vjeruje da su u tom ratu Srbi prošli bez žrtava. Stradao je i moj narod, stradao je i u ratovima prije tog 90-ih godina , ali upravo zbog svega toga mi koji smo nestajali u logorima od Njemačke do Jasenovca, u rupama po Hercegovini, pa mi smo dužni da one među nama koji su gotovo 8.400 ljudi zvjerski ubili prije 22 godine, prvo mi da ih osudimo javnim stavom o tome što su oni uradili, a onda da zajedno s Bošnjacima i čitavim regionom gradimo drugačiji život, zasnovan na jasnom stavu o 90-im godinama – kazao je, između ostalog, Jovanović.