Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jović: Onaj ko je zapalio hram ne voli ni svoju religiju ni druge

BiH

crkva
Foto: Fena

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Predrag Jović posjetio je hram Preobraženja Gospodnjeg u sarajevskom naselju Pofalići u kojem je u nedjelju izbio požar.

Prema policijskom uviđaju požar je podmetnut, a osumnjičeni je uhapšen u ponedjeljak.

Jović je novinarima kazao da javnost treba znati ime i prezime počinioca krivičnog djela te da on ili grupa koja je učestvovala u ovome trebaju biti kažnjeni.

– Čovjek koji je ovo učinio ne voli svoju religiju, a ni ostale. Ovakva djela ne smiju biti ponovljena – istakao je Jović.

Podsjetio je da Ministartsvo za ljudska prava i izbjeglice BiH sarađuje s vjerskim zajednicama te da za njihove potrebe izdvajaju i novac.

Najavio je da će i u ovom slučaju novčano pomoći sanaciju štete ukoliko predstavnici hrama apliciraju za sredstva.

Paroh dolački Čedomir Đelmo zahvalio je na dolasku i pruženoj pomoći. Istakao je da će osim sanacije požarom nastale štete prostor trebati pokriti kamerama.

Podsjetio je da je u proteklih 20-ak godina ovaj hram napadnut 40 puta i da počinioci uglavnom nisu pronađeni.

Mišljenja je da ta praksa ne smije biti nastavljena jer, kaže, u suprotnom vandali su ohrabreni za činjenje krivičnih djela.

Požar u prostorijama priručnog magacina za vrtni alat, koji se nalazi u sklopu objekta hrama, prijavljen je u nedjelju ujutro.

Ugašen je 15-ak minuta poslije dojave. Povrijeđenih nije bilo, a na objektu je nastupila materijalna šteta.