Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Razgovor za Fokus.ba

Jozo Ivančević po četvrti put postao načelnik Prozora: Birali su me i Hrvati i Bošnjaci!

Jozo Ivancevic

Načelnik iz HDZ 1990 kaže da nije uspjela izborna krađa koju je spremao HDZ BiH. Ivančević je dobio 75 posto od ukupnog broja glasova

Jozo Ivančević (HDZ 1990) po četvrti put je postao načelnik Općine Prozor/Rama. Na netom održanim lokalnim izborima dobio je ubjedljivu podršku građana. Ivančević je dobio čak 75 posto glasova te je time doslovno do nogu potukao protukandidata iz HDZ-a BiH Iliju Petrovića koji je dobio 25 posto.

Piše: A. DUČIĆ

U razgovoru za Fokus.ba Ivančević se prvo dotakao jučerašnjeg incidenta kada je na novu zgrade Općine bačen zapaljivi koktel. Jesu li ovo bili posljedice njegove pobjede?

– Policija radi na rasvjetljavanju ovog događaja. Mislim da je istraga već privedena kraju i trebala bi se službeno i objaviti. Mislim da ovo nije politički motivirano – kazao je Ivančević.

Inače, Ivančević je netom prije početka izborne kampanje pisao MUP-u Hrvatske nakon saznanja da se iz susjedne države sprema velika izborna krađa u korist HDZ-a BiH.

– Ova ubjedljiva pobjeda u Prozoru/Rami govori da im to nije moglo ništa pomoći. Bilo da se radi o nastojanjima iz Mostara, Sarajeva ili Zagreba da se na takav način pokušaju doći do prevare. Mislim da je to bio krivi potez. Narod, Hrvati i Bošnjaci su prepoznali ko je zapravo pravi domaćin, ko se bori za ovu općinu i ko zapravo radi. Iskreno, bilo je za očekivati, iako nismo bili uvjereni da će biti ovakva razlika – kazao je on.

Kaže da HDZ BiH uprkos takvim nastojanjima nije mogao ništa promijeniti u Prozoru.

– Oni ako ne mogu negdje ukrasti ili mešetariti, ne mogu doći do promjene. Mislim da toga nije bilo, oni bi imali dosta više gubitaka. To je mašinerija. Tu ima svega, od kupovine glasova pa nadalje. Normalno je da dominiraju tamo gdje je hrvatski korpus – rekao je Ivančević.

Kaže da nije mnogo nedostajalo da HDZ BiH “izgubi” i Livno, kao što je do promjene došlo u Tomislavgradu.

– Mi ovo godinama doživljavamo. Ali stali smo ukraj toj krađi. Na prošlim izborima imali su dosta dopisnih glasova, ali mi smo to prijavili i MUP-u u Hrvatske koji sada to tek istražuje – kazao je on.

Nije imao lijepe riječi ni za aktuelnog ministra pravde BiH i nosioca liste HDZ-a BiH za Općinsko vijeće Prozor/Rama Josipa Grubeša kome je spočitao “prljave rabote” u izbornom procesu.

On ističe da je izborna pobjeda došla zbog dobrih rezultata rada.

– Treba biti čovjek. Bez obzira ko si šta si i gdje si. Onda se može normalno živjeti i bez bilo kakvih opterećenja. Ja pomažem građanima u svojoj općini bez obzira ko su. Tako sam imamo podršku i od Bošnjaka i od Hrvata. Neki žele kazati da sam kao Komšić jer su me i Bošnjaci podržali. Da imam podršku i Bošnjaka i mene to čini zadovoljnim. Isto tako moram reći da sam apsolutno potukao protivnika u sredinama gdje su Hrvati većinski – naglasio je Ivančević.

Ivančević kaže da je HDZ-1990 dobio ubjedljivu većinu u Općinskom vijeću jer ima 10 vijećnika, a 11 vijećnika predstavlja natpolovičnu većinu u vijeću. Ovaj put su, kaže, dobili dva mandata više. Isto se, kaže, trebalo desiti i na proteklim izborima, ali je došlo do izborne krađe, upravo u Hrvatskoj.