Ministar zdravstva ZDK

Jupić: Uzdamo se u vakcine koje će osigurati Vlada FBiH

240720_adnanjupic1 (1)

Naš će kanton dobiti 15 posto, što znači da bi se moglo vakcinisati 150.000 ljudi

Vlada Zeničko-dobojskog kantona za sada neće krenuti u proces individualne nabavke vakcina za suzbijanje epidemije koronavirusa, je im to u kratkom roku ne omogućava sadašnji Zakon o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine – kazao je u izjavi za Fenu resorni ministar zdravstva tog kantona Adnan Jupić.

On potvrđuje da je prisustvovao sastanku u petak te da je, kako je i rekao dr. Rifat Rijad Zaid, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH (SSSDMiSFBiH), ostvario prve kontakte s proizvođačem Pfizer, ali da vakcine tog proizođača, ipak, ne bi mogle stići tako brzo u ZDK.

-Zahvalan sam doktoru Zaidu i Sindikatu, jer je sastanak bio koristan. Međutim, kao što sam kazao, nije realno da u ovim uslovima idemo s direktnom nabavkom.

Spomenuti zakon o javnim nabavkama zreo je za izmjene, jer je prevaziđen. Pogotovo zbog ovakvih pandemija ili epidemija. U ovakvim bi situacijama trebao biti izuzet zdravstveni sektor. Moram biti siguran da bez posljedica mogu direktnom pogodbom nabavljati sredstva za zaštitu stanovništva. Ovi, naši direktni razgovori s predstavnicima proizvođača vakcina omogućit će nam da imamo alternative ako negdje zapne u nabavci vakcina za cijelu Federaciju BiH – kaže Jupić.

On napominje kako će ubrzo stići vakcine iz programa Federalne vlade, koja je najavila da će prve količine stići do 18. januara.

-Mi se uzdamo u te vakcine. Prema nekim informacijama, trebalo bi doći dva miliona vakcina za FBiH, što znači, s obzirom da se primaju dvije doze, da će moći biti vakcinisano milion ljudi. Naš će kanton dobiti 15 posto, što znači da bi se moglo vakcinisati 150.000 ljudi. Naš Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica već je sačinio plan vakcinacije te ćemo spremno dočekati početak procesa vakcinacije- ističe Jupić.

Napominje kako je Vlada ZDK i prošle, a i ove će godine, podržati borbu zdravstvenog sektora protiv koronavirusa, ali da, ipak, treba usvojiti odluku o odobravanju sredstava za nabavku vakcina direktnom pogodbom.

O tome, za sada, nisu razgovarali na sjednicama Vlade ZDK. Jupić najavljuje kako se “neće gurati”, ali da će se također, prema planu koji je utvrđen, vakcinisati vakcinom koja u tom momentu bude dostupna.