Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poslanik SDP-a

Magazinović: Dileri bolesnim građanima umjesto kanabis ulja prodaju motorno

sasa magazinovic (1)

Oboljeli su primorani da nabavljaju ulje kanabisa na crnom tržištu po astronomskim cijenama. Dileri zarađuju na njihovoj nesreći, motorno ulje im prodaju

Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH upozorio je na današnjoj sjednici ovog doma da dileri građanima u BiH umjesto kanabis ulja, prodaju motorno ulje.

S. DEGIRMENDŽIĆ

Magazinović je ovo kazao u okviru diskusije na današnjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH koja se odnosila na njegovo pitanje Zoranu Tegeltiju, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH o tome šta je učinio po pitanju legalizacije kanabisa u medicinske svrhe u našoj zemlji.

– Oboljeli su primorani da nabavljaju ulje kanabisa na crnom tržištu po astronomskim cijenama. Dileri zarađuju na njihovoj nesreći, motorno ulje im prodaju. Sve države regije su nešto napravile u tom pravcu, Makedonija dozvoljava sada građanima čak i da uzgajaju kanabis. Ne želim sad da ulazim u to, no omogućimo barem ljudima pravo na liječenje- rekao je Magazinović.

Nakon što je Tegeltija kazao da je na jednoj od sjednica Vijeća ministara dogovoreno imenovanje Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga, koja je trebala pokrenuti pitanje legaliziranja kanabisa u medicinske svrhe, kako bi institucije zauzele konačan i zvaničan stav, ali da ta komisija nije uspjela postići saglasnost vezano za dopunu Zakona o sprječavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, Magazinović mu je kazao da predsjedavajući Tegeltija priznaje da on sam nije učinio ništa po ovom pitanju.

– Očito nije bilo vašeg angažmana, a volio bih da on postoji jer možete pomoći da se kanabis legalizira. Ministar zdravstva u Vladi RS, gospodin Šeranić, član SNSD-a, ovo podržava. Ministar zdravstva Mandić u Federaciji, član HDZ-a ovo podržava. Ministrica Gudeljević ovo podržava. Ministar Cikotić ovo podržava. Ovo pitanje nema političkog protivnika. Nema institucija, nema vjerskih zajednica koje su protiv. Nije tačno ni da je prošli saziv Komisije bio protiv, samo se nisu usaglasili oko teksta zakona,. Sjedite s njima i vidite kako ovo možete riješiti, jer i Svjetska zdravstvena organizacija i Evropska unija preporučuju korištenje kanabisa u medicinske svrhe. To je Vaš posao – rekao je Magazinović.