“A, gdje su im biografije?”: Jusko i Jusić popunili Vijeće ministara BiH

BiH

jusko jukic

Sa 26 glasova za, šest protiv i šest suzdržanih zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštini BiH potvrdili su imenovanje Ismira Juska za ministra komunikacija i saobraćaja BiH i Seada Jusića za zamjenika ministrice odbrane BiH, čime je ponovo kompletirano Vijeće ministara BiH.

Centralna izborna komisija BiH nedavno je na zahtjev predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića dala pozitivno očitovanje za predloženog kandidata za ministra komunikacija i saobraćaja BiH Ismira Juska, koji se dosad nalazio na dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Asim Sarajlić, koji predsjedava Komisijom za imenovanje kazao je da su 11 prisutnih članova razmatrali prispjele dokumente od CIK-a i SIPA-e.

Većinom glasova 7 za tri protiv i 1 suzdržan Jusko je dobio potvrdu da ide na funkciju ministra, a gospodin Jusić sa osam za i tri suzdržana dobio prijedlog za imenovanje zmajenika ministra odbrane – kazao je Sarajlić.

Maja Gasal Vražalica, poslanica DF-a kazala je da su poslanici SBB-a glasali protiv bivšeg saziva Vijeća ministara jer nije bilo žena.

– Danas oni imaju priliku da kandidiraju i imaju dva člana. DF je prebačeno da nemamo zastupljene žene. Danas su mogli popraviti taj omjer, ali Vijeće ministara ostat će samo dvije ministrice. Ovo je dokaz da je to bio populizam, jer u tada predstavljali da se bore za ravnopravnost – istakla je Gasal Vražalica.

Senad Šepić, poslanik SDA kazao je da principijelno podržava iskusiju Gasal Vražalica.

Danas je zaista važno da ovaj posao završimo. Nisam podržao smjenu kolega iz DF-a, jer je rađeno na pogrešan način. Smatrao sam da politički nije bilo pripremljeno. Šest mjeseci kasnije ispostavilo se da sam upravu. Ja ću podržati ove kandidate i pozivam da se što manje politizira kaže Šepić.

Salko Sokolović, poslanik SDA također je jedan od onih koji nije podržao smjenu DF-ovih ministara.

– Ovih šest mjeseci VM bez punog kapaciteta radilo nedovoljno i nije uspjevalo da realizira sve zadatke. Ako je nešto danas pozitivno to je da ćemo imati popunjeno VM. Ono s čime se danas ne lažem jeste to da ova tačka nije dobro pripremljena. Mi imamo samo imena, nikakve biografije nema. Da li su ovi kandidati stručni, s te strane upozoravam da smo trebali dobiti i biografije kandidata – istakao je Sokolović.

Sadik Ahmetović (SDA) također je podržao diskusiju Gasal Vražalica, te je istakao da mu je drago da je SBB odustao od ranijih kandidata odnosno Bakira Dautbašića.

– Ne mogu zamisliti da imamo ministra koji ne može izaći van Kantona Sarajevo – istakao je Ahmetović.

Željko Komšić, poslanik DF-a kazao je da neće podržati ovo imenovanje.

– Molim vas da s malo manje strasti prilazimo ovoj raspravi, jer činjenica da nam treba popunjeno Vijeće ministara. Molim vas da ne pravimo predstavu. Poželimo ovim ljudima sreću jer svi znamo kako će ovo glasanje završit – istakao je Komšić.

Raniji kandidat SBB-a za ministra saobraćaja i komunikacija BiH bio je Bakir Dautbašić, ali s obzirom na to da se protiv njega vodi postupak zbog optužbi za uticaj na svjedoke, odnosno da ima mjere zabrane, iako je imao potvrde CIK-a i SIPA da nema smetnji za njegovo imenovanje, to se nije moglo desiti. Naime, Dautbašić zbog pritvora i mjera zabrane nije mogao pristupiti obaveznom razgovoru u Komisiji za pripremu izbora Vijeća ministara BiH što je obaveza prije potvrde imenovanja za ministra u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Početkom decembra 2015. godine sa pozicije ministra saobraćaja i komunikacija smijenjen je Slavko Matanović, zbog promjene parlamentarne većine, kada je odlučeno da kadrove DF-a zamijene oni iz SBB-a. Od smjene Matanovića, Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH je bilo bez ključnog čovjeka, a njime je rukovodio zamjenik ministra Saša Dalipagić.

Umjesto ranije smijenjenog zamjenika ministra odbrane Emira Suljagića (DF), danas je imenovan Sead Jusić.