BiH

Ministar unutrašnjih poslova

Jusko: Oni koji ne budu poštovali instrukcije mogu dobiti do jedne godine zatvora (VIDEO)

18/03/2020

Ministar unutrašnjih poslova KS pozvao je građane da u ovom periodu obustave procedure koje se tiču izdavanja dokumenata

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo spremni su da sprovedu naredbe Federalne uprave civilne zaštite zbog pandemije koronavirusa, kazao je za BHRT Ismir Jusko, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Jusko je u emisiji Jutro za sve BHT1 govorio o nizu mjera koje su obavezujuće za sve vlade u Federaciji Bosne i Hercegovine kojima se, između ostalog, zabranjuje svaki vid javnog okupljanja, rad kafića, barova, restorana, uslužnih objekata, te rad kulturnih institucija.

“Sve osobe koje ne budu slijedile instrukcije vezane za trenutnu situaciju biće sankcionisane kaznom zatvora do jedne godine”, rekao je Jusko, napominjući da vanredne situacije zahtijevaju i oštrije kriterije.

Građani koji se ne budu pridržavali ovih preporuka, kako kaže Jusko, biće oštro sankcionisani.

“Jedna takva osoba je tempirana bomba u društvu. Naprimjer, u poznatom skijalištu u Austrijskom Tirolu, inicijator zaraze, za kojeg se pretpostavlja da je zarazio više od hiljadu ljudi, bio je radnik u kafiću. Zašto da mi rizikujemo takve stvari?”, navodi Jusko.

Ministar unutrašnjih poslova KS pozvao je građane da u ovom periodu obustave procedure koje se tiču izdavanja dokumenata.

“Naše službe i dalje rade ali pod drugim režimom. Zamolili smo naše sugrađane da, ako nije urgentno, da sačekaju da se ova situacija stabilizuje”, naglašava Jusko.

Govoreći o velikom broju migranata u glavnom gradu BiH, Jusko podsjeća da su svi građani na teritoriji Kantona Sarajevo obavezni da poštuju zakon, pa tako i migranti.

“Kanton Sarajevo se ne bavi uzrocima već posljedicama kada je u pitanju migrantska kriza. Pripadnici MUP-a KS od danas će puno konkretnije sklanjati migrante sa ulica. Ako ova vanredna situacija važi sa sve građane Sarajeva, onda ona važi i za te ljude, uz najiskrenije poštovanje i razumijevanje onoga kroz šta oni prolaze”, kazao je Jusko u emisiji Jutro za sve BHT1.

Komentari

Autor: BHRT

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.