Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Visoki državni dužnosnik

Jutarnji list: Nema šanse da Plenković ili Grabar Kitarović prihvate Komšićev poziv

zeljko_komsic_25042018_hd (1)

Izgleda da moramo biti rezolutni jer je to jedini način da u Evropskoj uniji shvate da je u pitanju veliki problem

Novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozvao je predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da nakon formiranja novog saziva Predsjedništva BiH dođu u službeni posjet BiH, ali to se vjerovatno neće dogoditi, izjavio je visoki hrvatski državni dužnosnik za Jutarnji list.

– Nema nikakve šanse da premijer ili predsjednica prihvate Komšićev poziv jer sve što on radi ruši Daytonski sporazum. U Daytonu je BiH dogovorena kao država sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda koji biraju svoje predstavnike, a Komšićev izbor ruši spomenutu konstitutivnost.

Zato s njim nema smisla razgovarati jer pri izradi Daytonskog sporazuma nikome nije padalo na pamet da je moguće ovako izigravati dogovor o ustroju BiH, izjavio je ovaj političar za Jutarnji list.

A na pitanje ne prijeti li onda opasnost zastoja u komunikaciji između Hrvatske i BiH, odgovor je:

– Izgleda da moramo biti rezolutni jer je to jedini način da u Evropskoj uniji shvate da je u pitanju veliki problem, i počnu ga rješavati. Prisiljeni smo na ovo, kazao je neimenovani izvor za Jutarnji list.