BiH

vremenska prognoza

Jutros izmjerno -13 stepeni, od sutra nam stiže zatopljenje

16/02/2021

Jutros izmjereno -13, iznad nule samo u dva grada

Zbog iznimno niskih temperatura na području istočne i jugoistočne Bosne na snazi je narandžasti meteoalarm, a usljed temperatura koje će biti u minusu na području sjeverozapadne, sjeveroistočne, centralne i jugozapadne Bosne, te na području Hercegovine na snazi je žuti meteoalarm.

Tako se na fočanskom i višegradskom području očekuje minimalna temperatura manja od -5, u mrazištima na visoravnima, te u kotlinskim predjelima od -10°C, čak i do -15 stepeni Celzijusa zbog čega je upaljen narandžasti meteoalarm.

Žuti meteoalarm na snazi je na banjalučkom i prijedorskom području gdje je minimalna temperatura oko i manja od -5, u planinama i око -10 stepeni Celzijusa, na sarajevskom području očekuje se minimalna temperatura oko -7, tuzlanskom i livanjskom području oko -6, trebinjskom području od -5 do – 1, a na mostarskom području minimalna temperatura oko -3 stepena Celzijusa.

U Bosni i Hercegovini je pretežno oblačno vrijeme.

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati iznosile su Kalinovik -13, Bjelašnica -12, Bugojno -8, Ivan-sedlo i Sarajevo -7, Jajce, Livno, Tuzla i Zenica -6, Doboj i Drvar -5, Grude -4, Banja Luka, Bijeljina i Sanski Most -3, Bihać i Gradačac -2, Mostar i Neum 1 stepen Celzijusa.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 952Pa, za 9hPa je veći od normalnog i opada.

Danas u Bosni i Hercegovini djelomično vedro. Vjetar slab zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između -1 i 5, na jugu zemlje do 8 stepeni Celzijusa.

U Sarajevu djelomično vedro. Najviša dnevna temperatura zraka oko 0 stepeni Celzijusa.

U srijedu će u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U drugoj polovini dana prognozira se kiša u nizinama, a u višim područjima snijeg. Padavine su većinom u Bosni. U Hercegovini u poslijepodnevnim i večernjim satima slabije padavine. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -5 i 0°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 4 i 9°C.

U četvrtak će u većem dijelu zemlje preovladavati sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Prije podne po kotlinama u Bosni će biti magle ili niske oblačnosti. Vjetar slab zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Krajem dana vjetar mijenja smjer na jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 1°C, na jugu zemlje do 4°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 7 i 12°C.

U petak se  u Bosni i Hercegovini se prognozira umjerena oblačnost. Prije podne po kotlinama u Bosni će biti dosta magle. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -2 i 2°C, na jugu zemlje do 4°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 7 i 13°C.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.