Globus

Svjetska zdravstvena organizacija

Nada i za BiH: WHO odobrila “AstraZeneca” vakcinu za hitnu upotrebu

16/02/2021

Iz kompanije “AstraZeneca” su naveli kako se nadaju da će u prvoj polovini 2021. godine, više od 300 miliona doza vakcina biti na raspolaganju za 145 država putem Covax mehanizma

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je odobrila vakcinu “AstraZenece” i Univerziteta Oxford za hitnu upotrebu, te je tako učinila dostupnom i zemljama u razvoju.

Iz WHO-a su naveli da je odobrena vakcina koju proizvodi “AstraZeneca-SKBio” iz Južne Koreje i Serum Institut iz Indije.

“Sad imamo na raspolaganju sve za brzu distribuciju vakcina. Ali, još uvijek moramo povećati proizvodnju. I dalje pozivamo proizvođače vakcina protiv koronavirusa da predaju svoje rezultate istraživanja WHO-u na uvid istovremeno kada ih predaju i regulatorima u bogatim zemljama”, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor WHO-a.

Iz kompanije “AstraZeneca” su naveli kako se nadaju da će u prvoj polovini 2021. godine, više od 300 miliona doza vakcina biti na raspolaganju za 145 država putem Covax mehanizma, preko kojih je vakcine naručila i Bosna i Hercegovina.

Odobrenje za hitnu upotrebu uslijedilo je nekoliko dana nakon što je WHO izdao privremenu preporuku za “AstraZeneca” vakcinu, uz konstataciju da dvije doze u razmaku od osam do 12 sedmica mogu dobiti sve odrasle osobe, te da se vakcina može koristiti i u zemljama gdje ima južnoafričkog soja koronavirusa.

Vakcina “AstraZenece” i Oxforda je tražena jer je jeftinija i lakša za distribuciju u poređenju sa konkurentskim vakcinama, piše Reuters.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.