Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pogodovanje ruskom distributeru

Kabinet Željke Cvijanović nezakonito proveo tender, državna institucija ga oborila

zeljka i faksimil ILUSTRACIJA (1)

Još jedna institucija RS-a pogodovala ruskom naftnom distributeru, ovaj put kabinet same predsjednice

Ured za razmatranje žabli Bosne i Hercegovine oborio je još jedan tender u Republici Srpskoj kojim se favorizuje ruski naftni distributer Nestro Petrol. Ovaj put suprotno zakonu ga je proveo kabinet predsjednice RS-a Željke Cvijanović.

Piše: A. DUČIĆ

Gotovo po istoj osnovi, a riječ je o očitom favoriziranju subjekta Nestro Petrol, Ured za razmatranje žalbi, uvažio je žalbu ponuđača HIFA Petrol, kao što je to učinio prije nekoliko sedmica i u slučaju Uprave za inspekcijske poslove RS-a, a o čemu je pisao Fokus.ba.

Kako stoji u odluci Ureda za razmatranje žalbi BiH, kabinet predsjednice RS-a je u tenderu o nabavci pogonskog motornog goriva propisao da ponuđač mora imati benzinske pumope u Banjoj Luci, Bosanskoj Gradišci, Bosanskoj Dubici, Bosanskom Šamcu, Bosanskom Brodu, Bijeljini, Zvorniku, Srebrenici, Istočnom Sarajevu i Trebinju.

– Nejasno je zašto je ugovorni organ izvršio preraspodjelu baš u navedenim oštinama. Odnono zašto zahtjeva benzinsku pumpu u Srebrenici gdje benzinsku pumpu posjeduje samo firma Nestro Petrol pa se ovakvim postupanjem očigledno pogoduje navedenom ponuđaču – kaže se u žalbi koja je uvažena.

Također, dodaje se da jedino Nestro Petrol u svim navedenim mjestima posjeduje benzinske pumpe.

Kao i na način kako je to uradila Uprava za inspekcijske poslove RS-a, isto je učinio i kabinet Željke Cvijanović, distributeru Nestro Petrol pogodovalo se i na način da se u tenderu traži da ponuđač ima instaliran kartični sistem u navedenim mjestima.

Kabinet Željke Cvijanović odgovorio je Ured za žalbe na navedene navode ističući da su neosnovani. Naveli su da su izvršili preraspodjelu traženih benzinskih pumpi po cijeloj teritoriji RS-a „prema stvarnim potrebama”.

Podsjetimo, Nestro Petrol je u vlasništvu ruske kompanije NeftGazinKor. Institucije Republike Srpske već duže rade na pogodovanju vrijednih poslova Nestro Petrolu, iako njihovi tenderi sve češće padaju nakon žalbi drugih naftaša.

Nakon Narodne skupštine RS, Ured za razmatranje žalbi poništio je nedavno i tender Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS za nabavku goriva i prihvatila žalbe “Hifa Petrola”.