BiH

pusta obećanja

Kad će se u Mostaru “početi vidjeti” bazen koji obećavaju već dvije godine

03/02/2023

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić u avgustu prošle godine najavio je početak radova, ali su ga demantovali izvještaji nekoliko reporterskih ekipa koje su dokazale da radova nema. Tri mjeseca poslije, u novembru, Kordić je objavio kako su završeni pripremni radovi, i ponovio najavio samu izgradnju bazena. Međutim, pošto ni do kraja godine nije počela izgradnja, jasno je da se radi o obmanjivanju javnosti, s obzirom da se bazen još uvijek, kako gradonačelnik kaže, nije "počeo vidjeti"

Najbolja bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar već sa 15 godina postala je jedna od najzapaženijih sportistkinja u državi. Veliki sportski uspjesi privlače i političare, a političari potaknuti dobrom atmosferom daju euforična obećanja. Međutim, kako se vidi na ovom primjeru, ta obećanja ne budu uvijek ispunjena.

Piše: H. Đapo/Fokus.ba

Mlada Mostarka dospjela je na radar javnosti početkom 2021. godine kad je počela bilježiti međunarodne uspjehe. Osvojila je srca Bosanaca i Hercegovaca ne samo izvanrednim sportskim uspjesima, već i skromnim nastupima u javnosti. Jedina stvar koju je Lana tražila je izgradnja olimpijskog bazena u Mostaru, kako ona, a ni druga talentirana djeca ne bi morala napuštati rodni grad da ostvare svoje plivačke snove.

“Meni bi to mnogo značilo. Olakšalo bi mi sve pripreme i generalno bi mi bilo značajno. Više bih bila kući i ne bih morala propuštati školu ovoliko. Stvarno bi mi mnogo značilo, ne samo meni nego i gradu za razvoj sporta u Mostaru”, kazala je u novembru 2021. godine kćerka legendarnog golmana mostarskog Veleža Velibora Pudara.

Nakon Laninih zapaženih uspjeha počela su i prva obećanja o izgradnji bazena u Mostaru.

Direktor Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara Salem Bubalo u martu 2021. godine predstavio je oduševljenoj Lani grandiozni projekat vrijedan 12 miliona prema kojem bi na lokalitetu Južni logor bio izgrađen savremeni olimpijski bazen – “jedinstven u regiji”. U međuvremenu, od tog idejnog projekta se odustalo.

Priča o izgradnji bazena intenzivirala se na ljeto prošle godine, nakon što je Lana Pudar osvojila zlato na Evropskom seniorskom prvenstvu u Rimu. Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić govorio je 20. avgusta prošle godine na dočeku Lane Pudar nakon uspjeha u Rimu. Publika ga je izviždala, ali to premijera nije pretjerano dotaklo, pa je iskoristio priliku da obeća osam miliona KM iz federalnog budžeta za gradnju bazena u Mostaru.

Tokom te posjete Mostaru, Novalić je sa gradonačelnikom Kordićem posjetio i mjesto gdje bi bazen trebao biti izgrađen, te se uz sliku sa bageristom na Facebooku pohvalio da je izgradnja počela. “Obećano – ispunjeno”, napisao je slavodobitno premijer Novalić.

Nešto slično najavio je i gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić.

“Bazen je sad top-tema, mi u Gradskoj upravi već smo napravili izvjesne radnje i očekujemo u sljedećih 15-20 dana, mjesec, stvarni početak izgradnje bazena”, izjavio je u gostovanju na N1 gradonačelnik Kordić, da bi samo nekoliko dana poslije najavio kako su “baš danas krenuli s radovima”:

“Napravili smo plan demoliranja cijelog lokaliteta i baš danas smo krenuli s radovima, kako bi mogli krenuti u sljedeću fazu, a to je početak same izgradnje bazena”. Ove izjave Kordića demantovao je i Istinomjer, u jednom od dva teksta u kojima se dotakao teme izgradnje bazena u Mostaru i Kordićevih neispunjenih obećanja.

Ekipa portala Bljesak posjetila je sedmicu nakon najava Novalića i Kordića mjesto “gradnje”. Nisu zatekli nikoga. Ni dva mjeseca poslije, tokom posjete ekipe Nove BH, ništa se nije promijenilo, čemu svjedoče i njihovi snimci.


Kordić je krajem novembra prošle godine pozvao na strpljenje, kazavši kako su pripremni radovi „vrlo zahtjevni“.

”Oko olimpijskog bazena radovi su počeli kako smo najavili. Ono što većina ne razumije je da su pripremni radovi za jedan takav složen objekt vrlo zahtjevni”, rekao je novinarima mostarski gradonačelnik Mario Kordić u pauzi burne sjednice Gradskog vijeća Grada Mostara. Kordić je tada ustvrdio kako su ”prije nekakvih 15-20 dana završeni pripremni radovi”.

“Onog momenta kad vidite građevinske radove bit ćete zadovoljni ali do tada treba neke predradnje odraditi”, rekao je Kordić.

Nastupila je i 2023. godina, a građevinski radovi davno obećanog bazena još uvijek nisu viđeni. Još jedna u nizu reporterskih ekipa koja je posjetila mjesto na kojem je obećana gradnja bazena je ona BHRT-a. Tokom snimanja priloga 20. januara ove godine, ni oni nisu zatekli nikakav napredak.

Iako se izgradnja nije pomakla sa mrtve tačke, gradonačelnik Kordić oštro je odgovorio na kritike, pokušavši objasniti dinamiku radova.

“Radimo i tempo je dosta dobar, financijskih sredstava ne fali i vrlo brzo će početi konkretni radovi, ono što svi očekuju, jer prozivaju nas da ništa ne radimo, a nije točno, rade se one stvari koje se ne vide na terenu, međutim, potrebne su za napraviti kako bi bazen se počeo i… vidjeti”, kazao je Kordić novinarima 29. decembra prošle godine.

 

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić u avgustu prošle godine najavio je početak radova, ali su ga demantovali izvještaji nekoliko reporterskih ekipa koje su dokazale da radova nema. Tri mjeseca poslije, u novembru, Kordić je objavio kako su završeni pripremni radovi, i ponovio najavio samu izgradnju bazena. Međutim, pošto ni do kraja godine nije počela izgradnja, jasno je da se radi o obmanjivanju javnosti, s obzirom da se bazen još uvijek, kako gradonačelnik kaže, nije “počeo vidjeti”.

A kad će se početi vidjeti, vidjet ćemo. Radovi koje su Novalić i Kordić najavili prije više od pet mjeseci još uvijek nisu počeli, a Lani dotad ostaje da trenira po drugim bh. i regionalnim gradovima.

Dotad, sve jače odzvanjaju riječi mostarskog novinara Borisa Čerkuča koji je za Federalnu u oktobru prošle godine kazao da su mnogi skeptični prema ovom projektu, a da je za Lanu, što se tiče ovog bazena, već kasno, pa je neozbiljno koristiti terminologiju “Lanin bazen”, jer je sve očitije da je sve bila “predizborna farsa”.

„Vrijeme prolazi, a ona livada stoji. Štaviše, nisu napravljeni ni prvi preduvjeti da se tu krene u nekakav ozbiljan posao. Tako da mislim da je onaj bager bio tu čisto da ne bude da su bezveze pričali onu noć na dočeku Lane. Mislim da je već sada za našu Lanu kasno što se tiče bazena. Ona će kad se taj bazen izgradi već biti u nekim seniorskim vodama, a tada će ta priča već biti kratkih pantalona“, zaključio je Čerkuč.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.