BiH

Šišeta

Ugašen požar na deponiji u Goraždu, problem samo privremeno riješen

03/02/2023

Na potrebu hitnog rješavanja problema s deponijom u Šišetima i osposobljavanja lokaliteta na Trešnjici, ukazao je i gradonačelnik Ernest Imamović

Požar na gradskoj deponiji Šišeta u Goraždu koji je trajao od 17. januara, konačno je ugašen zahvaljujući angažmanu Javnog komunalnog preduzeća “6. mart”, Profesionalne vatrogasne jedinice (PVJ) Goražde i drugih nadležnih gradskih službi te mehanizacije privatnih preduzeća – potvrđeno je na vanrednoj sjednici Štaba civilne zaštite Grada Goražde.

Pomoćnik gradonačelnika za civilnu zaštitu Sanid Zirak podsjetio je da je time ispoštovan zaključak Gradskog vijeća Goražde koje je početkom ove sedmice zadužilo nadležne službe da hitno pristupe lokalizovanju i gašenju požara.

– Mi smo poduzeli hitne mjere na saniranju posljedica na gradskoj divljoj deponiji i na tome smo intenzivno radili u protekla dva dana, kako bi eliminisali daljnju emisiju otrovnih čestica u atmosferu i u tome smo uspjeli tako što je navučen sloj zemlje. Međutim, ovo je samo kap u moru problema vezanih za gorući problem Grada Goražda – naglasio je Zirak.

Istakao je da je sjednica štaba gradske Službe civilne zaštite rezultirala prijedlogom da se inicira zajednički sastanak o daljnjem nastavku izgradnje prve kasete za odlaganje otpada na lokalitetu Trešnjice. Naglasio je da prema nacrtu Budžeta Grada Goražde za ovu godinu, u te svrhe nije predviđena nijedna konvertibilna marka.

– Do konačnog usvajanja budžeta ima prostora i vremena da se ta stavka izmijeni. U budžetima grada, ali i Vlade BPK Goražde obavezno se moraju naći bar inicijalna sredstva od po 100.000 KM kako bi se osposobila prva kaseta za odlaganje na lokalitetu Trešnjice kako bismo nastavili iole po nekim standardima uređenje te problematike na adekvatan način. Sada i Gradsko vijeće i klubovi stranaka koje participraju u vijeću trebaju amandmanski djelovati da bi se ta nula u budžetu za ovu problematiku promijenila bar na minimalno 100.000 KM, isto tako i Vlada kantona i Skupština – smatra Zirak.

Na potrebu hitnog rješavanja problema s deponijom u Šišetima i osposobljavanja lokaliteta na Trešnjici, ukazao je i gradonačelnik Ernest Imamović.

– Želim napomenuti da ovim trenutnim gašenjem deponije u Šišetima mi nismo u potpunosti riješili tu situaciju već ćemo tek otvaranjem jedne kasete na Trešnjici imati potpuno novu deponiju i konačno mir u gradu što se tiče ovog lokaliteta u Šišetima koji je civilizacijska i ljudska sramota koja je tu nažalost prisutna već 13 godina. Ranije smo obećali da ćemo deponiju premjestiti na Trešnjicu i za nekoliko dana imat ćemo i informaciju od mogućeg investitora, ali i od Gradske uprave šta se zapravo tu radi – kazao je Imamović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.