Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kad ćemo saznati koliko nas ima: Velimir Jukić blokira proces?!

popis stanovnistva

Na jučer održanoj 47. sjednici Centralnog popisnog biroa (CPB) nije postignuta saglasnost o prijedlogu jedinstvenog programa za obradu popisne građe popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni Hercegovini 2013. godine, kao ni saglasnost o ostalim spornim pitanjima.

Između ostalih, sjednici prisustvovali su i predstavnici Federalnog zavoda za statistiku.

S obzirom na to da nije došlo do približavanja stavova ni po jednom od neusaglašenih pitanja, već su po ko zna koji put samo ponovljeni već dobro poznati stavovi članova, CPB je jednoglasno zaključio da su izvršili svoju obavezu po Zakonu o popisu i razmotrili prijedlog Jedinstvenog programa obrade podataka, o čemu svjedoče zapisnici s ranijih sjednica prije svega.

Zaključeno je da CPB nije nadležan da utvrdi Jedinstveni program, te da je nepotrebno dalje insistirati na usaglašavanju stavova članova CPB, s obzirom na to da je Agencija za statistiku BiH po Zakonu o popisu nadležna da utvrdi predmetnu metodologiju.

sjednica-centralnog-popisnog-biroa

Velimir Jukić

Iako je u toku rasprave direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić iznio stav da nije jasan zakonski osnov iz Zakona o popisu, po kojem se od Agencije očekuje da utvrdi Jedinstveni program, nakon rasprave saglasio se s prethodno navedenim zaključkom.

Također, na sjednici je bio razmatran i Prijedlog informacije za Vijeće ministara BiH o trenutnim aktivnostima popisa, u kojoj Jukić predlaže izmjenu zakonskog roka objave rezultata popisa kroz izmjenu Zakona o popisu, tražeći da se rok za objavu rezultata prolongira do kraja godine, a da se ostavi rok za dodatna usaglašavanja, s ciljem utvrđivanja Jedinstvenog programa obrade podataka do 1. jula.

[yuzo_related]

Članovi CPB i Federalni zavod za statistiku nisu podržali navedeni prijedlog, ukazujući na neophodnost prethodnog utvrđivanja Jedinstvenog programa obrade podataka od direktora Agencije za statistiku BiH, shodno zakonskoj nadležnosti.

Imajući u vidu da su stečeni svi potrebni preduvjeti, traženo je da direktor Jukić već naredne sedmice utvrdi Jedinstveni program obrade i objavi ga u Službenom glasniku BiH.

S tim u vezi, zaključeno je da će Jukić, shodno zakonskoj nadležnosti, utvrditi Jedinstveni program obrade podataka, čak i ukoliko ne uspije ovaj dokument usaglasiti sa svojim zamjenicima.

Zaključci doneseni na 47. sjednici potvrdili su opravdanost zahtjeva Federalnog zavoda za statistiku, koji je u više navrata zahtijevao da Jukić utvrdi Jedinstveni program obrade podataka.

Iz Federalnog zavoda za statistiku ističu da su neosnovane izjave pojedinih članova CPB-a, iznesene neposredno nakon održane sjednice, a u kojim je navedeno da CPB nema kapacitet da dalje razmatra Jedinstveni program obrade podataka.

– Na sjednici je zaključeno da CPB nema zakonski osnov za utvrđivanje Jedinstvenog proograma obrade podataka, a ne da nema kapacitet da ga razmatra – napominju iz ovog Zavoda.

Također, naglašavaju da se u medijima mogla čuti i neosnovana izjava “da nas doneseni zaključci vraćaju na početak”.

Iz Federalnog zavoda za statistiku pojašnjavaju da zaključci sjednice potvrđuju da je odgovornost Agencije za statistiku da utvrdi Jedinstveni program obrade podataka, a da će entitetski zavodi za statistiku učestvovati u njenoj izradi, na način da će na utvrđeni prijedlog Agencije za statistiku BiH imati mogućnost da daju sugestije i komentare, koje Agencija za statistiku BiH nije obavezna da prihvati.

S obzirom na to da se navedena procedura može završiti za nekoliko dana, spomenuta izjava ne može biti prihvaćena kao osnovana, saopćeno je iz Federalnog zavoda za statistiku.