Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U KCUS-u prigodno obilježen 12.maj – Međunarodni dan sestrinstva

kcus medjunarodni dan sestrinstva2

Pridružujući se mreži zdravstvenih ustanova, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i ove godine obilježava „Međunarodni dan sestrinstva – 12.maj“ u cilju promocije razvoja ove, za zdravstvene ustanove, izuzetno važne struke.

Tim povodom je u Velikom amfiteatru KCUS-a danas održan prigodan program u okviru kojega su se prisutnima obratili Glavna sestra KCUS-a Ernela Eminović, generalna direktorica KCUS Sebija Izetbegović, švicarski ambasador u BiH Heinrich Maurer, iz Federalnog ministrstva zdravstva Snježana Bodnaruk i menadžerica ProSesa Ines Katić-Vrdoljak.

Direktorica Izetbegović je podsjetila da je KCUS najjača zdravstvena ustanova u BiH, s više od 3.000 uposlenih i jedinstvena je po pružanju primarne, sekundarne i tercijalne zdravstvene zaštite, a u fokusu je pacijent, stoga, istakla je ona, osim potrebe za kontinuiranim učenjem, edukacijom, najbitniji segment je sestrinstvo.

– Status medicinskih sestara mora biti naša briga i činimo napor da se sve medicinske sestre zaposle, jer ne želimo da idu u drugu zemlju – kazala je pored ostalog direktorica Izetbegović, te medicinskim sestrama i tehničarima uputila čestitke za Dan sestrinstva i poželjela im uspješan rad i sretan život.

kcus medjunarodni dan sestrinstva

Glavna sestra Kliničkog centra Ernela Eminović je kolegama, medicinskim sestrama i tehničarima, poželjela da se njihova profesija i dalje razvija, da budu što obrazovaniji, bolji i humaniji, kako bi pacijentima pružili što kvalitetnije usluge tokom liječenja i boravka u ustanovi.

Podsjetila je da je sestrinstvo profesija utemeljena na dobroj naučnoj i stručnoj sestrinskoj praksi, koja se akademskim usavršavanjem i profiliranjem stručnih zanimanja u oblasti sestrinstva svakodnevno razvija i doživljava uspon u zdravstvenom sistemu.

– Medicinske sestre i tehničari KCUS-a rade predano, savjesno i odgovorno svoj posao. Rad s bolesnicima prije svega zahtijeva ljudskost, toplinu, te s pravom možemo reći da je posao zdravstvenih radnika jedan od najzahtjevinijih i najodgovornijih – kazala je Eminović i dodala da im predstoji kontinuirano obrazovanje i usavršavanje kako bi pacijentima pružili maksimum.

kcus medjunarodni dan sestrinstva1

Kako bi poboljšala uvjete u zdravstvu jačanjem primarne zdravstvene zaštite, Švicarska je od 1998.godina postala partner BiH, te je do danas donirala 28 miliona eura, kao podršku zdravstvenom sistemu u BiH.

Švicarski ambasador u BiH Heinrich Maurer je prisutne podsjetio da je partnerstvo dviju zamalja nastavljeno kroz Projekt jačanja sestrinstva, a Švicarska je osigurala donaciju od osam miliona KM za prvih pet godina implementacije projekta.

Maurer je izrazio uvjerenje da samo ukoliko zajedno rade mogu doprinijeti uvažavanju i pozicioniranju medicinskih sestara i tehničara kao ključnih aktera u zdravstvenim sistemima u BiH za dobrobit stanovništva ove zemlje.

– Medicinske sestre i medicinski tehničari, temelj svakog, pa i našeg zdravstvenog sistema. Velikom požrtvovanošću i posvećenošću u obavljanju svog posla, zaista čine temelj zdravstvenog sistema koji bi, bez vas i vaše iskrene želje da kroz svoj posao pomognete pacijentima bio nezamisliv – kazala je Snježana Bodnaruk, pomoćnica Federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića.

Menadžerica ProSese Ines Katić-Vrdoljak je prisutnima na svečanosti prezentirala Projekt jačanja sestrinstva u BiH, a cilj u 2016. godini je inkorporacija usluge i zadaci MST u prilagođene opise radnih mjesta, prepoznavanje njihovog doprinosa, uspostavljanje i priznavanje sistema stalnog stručnog usavršavanja i drugo.

Svake godine medicinske sestre cijelog svijeta obilježavaju 12.maj, u spomen na rođendan Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva, koja je polovinom 19. Stoljeća inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnih, te davne 1860.godine u Londonu otvorila prvu školu za medicinske sestre.