Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Policijska represija

Kad režim pokaže zube: Od Davidovog trga nije ostalo ništa

2512_davidov_trg

Komunalna policija uklonila je predmete koji se nalaze na Trgu Krajine, među kojima su fotografije Davida Dragičevića, pesnica i srce koji su simbol grupe “Pravda za Davida”

S Trga Krajine u Banjoj Luci danas je uklonjena drvena pesnica, simbol otpora, koju su ranije postavili članovi grupe “Pravda za Davida”, kao i fotografije Davida Dragičevića, svijeće i cvijeće.

Prisutni građani na trgu ošto su negodovali zbog uklanjavanja tzv.”Davidivog srca”.

To je bilo zborno mjesto za okupljanje građana i članova “Grupe pravda za Davida”, na koje su i danas došli nezadovoljni zbog privođenja Davidovog oca Davora Dragičevića, u čijoj porodičnoj kući je obavljen i policijski pretres.

Prethodno je uklonjen i automobil Davora Dragičevića, kojeg je parkirao na glavnom banjalučkom trgu, gdje su se već osam mjeseci okupljali građani, iako ti skupovi nikada nisu zvanično odobreni.

– Transparency International u BiH (TI BiH) osuđuje ponašanje pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), te napominje da hapšenja i privođenja novinara, građanskih aktivista, bivših i sadašnjih narodnih poslanika nisu ništa drugo do demonstracije sile i gušenje političkih i medijskih sloboda upotrebom represivnih sredstava.

Foto: Buka

TI BiH je i ranije upozorio da su spontana okupljanja građana međunarodni standard, da se ovakvim postupanjem pripadnika MUP-a RS ugrožavaju prava na slobodu okupljanja i izražavanja, kao i da vlast u Republici Srpskoj sve više pokazuje znakove autoritarnog režima. Umjesto da vodi istragu u predmetu David Dragičević, MUP RS usmjerava svoje djelovanje protiv političkih protivnika aktuelne vlasti i građanskih aktivista koji zahtijevaju istinu o stradanju svog sugrađanina.

Policijskim zauzimanjem glavnog trga u Banjaluci poslata je poruka svim građanima da se drugačije mišljenje od onog kojeg zastupa aktuelna vlast neće tolerisati, i da će svako ko misli drugačije i izražava to javno biti uhapšen ili politički gonjen. TI BiH posebno osuđuje primjenu brutalnosti prema porodici Dragičević koja sve vrijeme samo nastoji saznati istinu o ubistvu svog sina.

“Imate li djecu, majmuni”: Neviđena brutalnost policije, ljude odnose s trga