Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dogovor na čekanju

Kada će građani Bosne i Hercegovine dobiti jedinstvene covid potvrde?

Zagreb: Provjera valjanosti Covid potvrda o cijepljenju
09.07.2021., Zagreb - Konferencija za medije Nacionalnog stozera civilne zastite. Provjera valjanosti Covid potvrda o cijepljenju. Photo: Davorin Visnjic

Neometana putovanja za naše građane još nisu moguća. Zbog praznika i povećanog broja putovanja upravo će zahtjevima za covid potvrde biti pretrpani u ovlaštenim ustanovama

Prošla je gotovo godina dana, a dogovora o jedinstvenim covid potvrdama za građane Bosne i Hercegovine još nema. Utvrđeno je da će Agencija za identifikaciona dokumenta i razmjenu podataka, biti nosilac tehničkog rješenja nakon što se utvrdi pravni okvir za uspostavljanje sistema izdavanja ovih potvrda, jer je zdravstvo u nadležnosti entiteta.

Sa prijedlogom Ministarstva civilnih poslova BiH da Аgencija za identifikaciona dokumenta BiH bude nosilac tehničkog rješenja izdavanja jedinstvenih covid potvrda u startu su bili saglasni u Ministarstvu zdravstva FBiH i Brčko distrikta. Do dogovora, međutim, ni godinu dana nakon ovog prijedloga nije došlo, javlja BHRT.

– Siguran sam da će čim bude održana ministarska konfenecija entiteti biti za to da IDDEEA provodi ovaj proces a kantoni i entiteti će se prilagoditi rješenju koje je u skladu sa međunarodnim zahtjevima jer je država ta koja treba da garantuje covid potvrde, kaže Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH.

Sa prijedlogom se nisu složili u RS, jer je, kako ističu u resornoim ministarstvu, Institut za javno zdravstvo RS nadležan da vodi evidenciju o covidu i izdavanju ovih potvrda. Međutim, ostavljen je prostor za dogovor.

– U toku je usaglašavanje sporazuma između institucija nadležnih za zdravstvo u BiH i Ministarstva civilnih poslova BiH kojim će se definisati uloge i poslovi nadležnih institucija u ispunjavanju zahtjeva Evropske unije, a to podrazumijeva i uspostavljanje i upravljanje pristupnom tačkom, što je tehničko pitanje, poručuju iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

U ministarstvu civilnih poslova BiH potvrdili su da se u najskorije vrijeme očekuje održavanje ministarske konferencije u oblasti zdravstva. Ranije je Vijeće ministara dao zeleno svjetlo da Agencija za identifikaciona dokumenta (IDDEEA) bude nosilac tehničkog rješenja.

– Pripremljen je prijedlog tehničkog rješenja koji se odnosi na sistem izdavanja,izgled i sadržaj Covid potvrde, kao i nadležnosti institucija u BiH u postupku izdavanja ove potvrde, kažu u IDDEEA-i BiH.

Dok se ovo ne desi, građani BiH će potvrde o covid statusu dobijati na zahtjev preko entitetskih institucija. Neometana putovanja za naše građane još nisu moguća. Zbog praznika i povećanog broja putovanja upravo će zahtjevima za covid potvrde biti pretrpani u ovlaštenim ustanovama.

– Bez obzira na silnu papirologiju koju treba pribaviti da biste otputovali ono što je ostalo isto i za šta vam ne treba potvrda je pridržavanje svih epidemioloških mjera, riječi su dr Kosane Stanetić iz Doma zdravlja Banjaluka.

Kako se saznaje, u pripremi je i posebna vrsta sporazuma između Ministarstva civilnih poslova BiH i svih zdravstvenih institucija u BiH, koji će ukoliko se potpiše na ministarskoj konferenciji odmah slijediti materijalno tehnička implementacija.