Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nova kriza na vidiku

Kada će se formirati nova Vlada FBiH i do kada će Fadil Novalić biti premijer?

novalic respiratori
Sarajevo: Nastavak suđenja u aferi Respiratori
02.11.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U Sud Bosne i Hercegovine stigli su federalni premijer Fadil Novalic, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zastite Fahrudin Solak, ministrica financija Federacije BiH Jelka Milicevic i vlasnik preduzeca "Srebrena malina" Fikret Hodzic, optuzeni u vezi sa nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Kada ćemo imati formiranu novu federalnu vladu? I, šta je ono što stvara problem na tom putu? Mogu li se stranke dogovoriti? U nastavku priča i odgovori na ova pitanja

Nakon formiranja Vijeća ministara BiH, na redu je formiranje Vlade Federacije BiH. Iz SDP-a kažu da prikupljaju najavljenje potpise, te očekuju početkom naredne sedmice da će s tim završiti.

Lider NIP-a optimistično govorio je o formiranju federalne Vlade. Hoće li Vlada biti formirana i za koga sve ima mjesta?

– Biće formirana Vlada FBiH. Ova vlada će imati priliku da dokaže da zna da radi, da bolje radi. Raspast će se i smijenit će se ako mi ne budemo znali raditi svoj posao. Imamo većine, Nermin Nikšić će biti premijer, rekao je lider NiP-a Elmedin Konaković, prenosi BHRT.

– Treba poštivati, treba dogovorom riješiti sve dileme, ali svako onaj ko ima većinu u jednom i drugom domu trebao bi polagati pravo na formiranje vlasti u Federaciji, tvrdi Elvir Karajbić, generalni sekretar SDP-a.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović također najavljuje rok, narednu sedmicu. Dotakao se i kontakata sa SDA, istakavši da on lično nije imao kontakta.

– Naši ljudi na terenu rade sa predstavnicima SDA, ali ja osobno ako me pitate nisam imao takve kontakte. Treba biti ozbiljan i ja mislim da ćemo mi to završiti i da će to biti jasno i našoj javnosti u potpunosti, već možda do kraja iduće sedmice, rekao je Čović ranije ove sedmice.

Povodom izjave lidera HDZ-a, iz SDA pojasnili su nam da oni ni sa kim ne vode zvanične razgovore, ni pregovore. Analitičari smatraju da trenutna situacija ne može dugo potrajati, jer bi to značilo ponovo eskalaciju političke krize.

– Sad smo upali u jednu nezgodnu situaciju koja je difinitivno nepredviđena. Naravno da ovo stanje političke stranke koriste šalju određene poruke koje u velikoj mjeru i zbunjuju javnost, ali to je sve dio tog političkog folklora oko uspostave vlasti i teško je to bilo što razumno zaključiti, tvrdi komunikolog Danijel Vidović.

– Mislim da domaći akteri neće sami imati kapacitet da dođu do dogovora da se ova kriza razriješi da se dođe u konačnici do imenovanja Vlade FBiH, i jedna i druga i treća strana koriste različite argumente. Izlaz iz ove situacije mislim de će moći naci samo nova intervencija visokog predstavnika međunarodne zajednice gospodina Schmidta, kaže politolog Elmir Sadiković.

Lider stranke SDA Bakir Izetbegović pojasnio je kako vidi trenutnu situaciju.

– Ne znam kako će dalje stvari teci u vezi Federacije, nemoguće je da dopustimo da nas nema na državnom nivou dakle ove dvije patriotske stranke DF i SDA, i da onda još ustupimo premijersku poziciju na Federaciji. Ali ako bi se sve to vratilo na početne pozicije, onda bi se možda moglo razgovarati i o ovoj prvobitnoj mogućnosti, rekao je Izetbegović za BHRT.

Poznavaoci političke situacije u našoj zemlji, mišljenja su da i u formiranju vlade FBiH posebnu odgovornost ima visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, zbog Izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH. Njegove izmjene koje su se činile da nas vode u deblokadu, kažu sada se pokazuju suprotno. Situacija se komplikuje.