Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

blokada demokratije

Kada će Vijeće ministara donijeti odluku o sredstvima za naredne izbore

U BiH otvorena birališta za lokalne izbore
15.11.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Tocno u 7 sati otvorena su biralista sirom Bosne i Hercegovine. Na ovim izborima gradjani biraju lokalnu vlast, nacelnike, gradonacelnike, gradska i ocinska vijeca. Ukupno je 30.809 kandidata od cega 425 kandidata za nacelnike i gradonacelnike.rrPhoto: Armin Durgut/PIXSELL

S obzirom na to da se bliži datum raspisivanja izbora, a da sredstva još nisu osigurana, upitno je i održavanje izbora, poručuju iz CIK-a

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine primilo je prijedlog Centralne izborne komisije za donošenje posebne odluke o odobravanju sredstava za organizaciju Općih izbora u iznosu većem od 11 miliona maraka. Za sada nije jasno hoće li se i kada ovaj zahtjev naći na dnevnom redu sjednice, piše BHRT.

S obzirom na to da se bliži datum raspisivanja izbora, a da sredstva još nisu osigurana, upitno je i održavanje izbora, poručuju iz CIK-a.

S obzirom na činjenicu da im je već nekoliko puta Ministarstvo finansija i trezora BiH odbilo isplatiti pola miliona eura za pripremu općih izbora, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine pokušala je na drugi način doći do sredstva za finansiranje izbora.

Od Vijeća ministara zatražili su da donese posebnu odluku kojom bi se osigurao kompletan iznos sredstava od 11 miliona i 728 hiljada maraka za pripremu i organizaciju općih izbora. Sredstva se moraju osigurati najkasnije 15 dana od dana raspisivanja izbora kako je propisano Izbornim zakonom.

– Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH primio je 11. 04. 2022. godine Prijedlog odluke o odobravanju raspodjele i korištenju dijela prenesenih sredstava akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina na ime rashoda Programa posebne namjene u 2022. godini, predlagača Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH.

– U zakonu o finansiranju institucija navedeno je da se dok traje privremeno finansiranje može dolnijeti posebna odluka Vijeća ministara kojim bi se takva sredstva izdvojila. Obaviješteno je i Predsjedništvo i međunaordna zajednica. Očekujemo da sjedncia vijeća ministara bude održana što prije kako bi se nastavile aktivnosti vezane za organizaciju izbora, kaže Željko Bakalar, član CIK-a.

Spominjala se i mogućnost finansiranja izbornog procesa putem aranžmana sa OSCE-om, no to, kako su kazali iz CIK-a, Zakon o finansiranju institucija ne prepoznaje.

Budući da se organizacija i provođenje izbora u Bosni i Hercegovini isključivo finansiraju iz državnog budžeta, koji još nije usvojen, CIK-u je onemogućeno i pokretanje najvažnije procedure javnih nabavki.

– Pratit ćemo situaciju pa ćemo vidjeti, ukoliko insitucije postupaju sukladno zakonu možemo očekivati da se sredstva obezbjede a svako drugo ponašanje bi bilo nezakonito, dodaje Bakalar.

U pismu predsjedavajućem Vijeća ministara i njegovima zamjenicima predstavnici međunarodne zajednice upozorili su ih da ukoliko se pokuša na bilo koji način opstruirati organizacija izbornog procesa – kako su rekli, imaju instrumente i mehanizme kojim će zaštiti izborni proces. Pozvali su i na izvršavanje obaveza i kada je riječ o državnom budžetu.

“Ne vidimo pravne ili finansijske prepreke koje bi mogle spriječiti dodjelu. Svaki pokušaj daljeg poricanja ili odlaganja traženo finansiranje će se smatrati ne samo aktom koji podriva vladavinu prava i demokratiju, već i kršenjem obaveze Mirovnog sporazuma”, navedeno je u pismu Schmidta, Sattlera, te ambasadora Njemačke, Japana, Kanade, Francuske, Italije i Holandije.

Neusvajanje budžeta BiH za 2021. i 2022. godinu jedna je od posljedica blokade državnih institucija, zbog čega ispaštaju projekti koji su na čekanju. Zbog neusvajanja budžeta institucije BiH su na privremenom finansiranju posljednjih 15 mjeseci.