Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kada policija u BiH smije izvršiti pretres stana građana?

sarajevo-policija

Policijski službenici u fazi istrage vrše pretres stana i drugih prostorija, radi pronalaska i osiguranja tragova koji potiču iz krivičnog djela kao i predmeta sa kojima je izvršeno krivično djelo – oružje, mobilni telefoni, kompjuter itd., odnosno svih dokaza relevantnih za krivični postupak.

No, postavlja se pitanje kada i pod kojim okolnostima pretres stana građana može biti izvršen?

Kako je u razgovoru za Fokus.ba istakla Snežana Galić, portparol MUP-a USK, pretresanja se vrši na osnovu naredbe koju je izdao sud na zahtjev tužioca ili ovlaštene službene osobe koje su dobile odobrenje od strane tužioca.

“Pretresanju stana, ostalih prostorija ili osobe obavezno prisustvuju dva punoljetna građanina kao svjedoci. Bez prisustva svjedoka pretresanje se može sprovesti ako držalac stana to traži, ako neko zove pomoć, radi izvršenja odluke suda o pritvaranju, dovođenju okrivljenog ili radi neposrednog lišenja slobode počinioca krivičnog djela”, rekla je Galić za Fokus.ba.

U određenim situacijama pretresanje može da se obavi i bez predaje naredbe o pretresanju, bez poziva na predaju stvari i bez pouke o pravu na branioca.

“Ovakav način pretresanja obavlja se ako se pretpostavlja oružani otpor ili druga vrsta nasilja ili ako se očigledno priprema ili je otpočelo uništavanje tragova krivičnog djela ili predmeta važnih za krivični postupak”, kazala je Galić.

Ona je dodala da radnji pretresanja svakako prethodi sveobuhvatna priprema kao i temeljita i diskretna provjera od strane policijskih službenika.

“Pripreme za pretres podrazumjevaju, informisanje o objektu i licu: gdje i kod koga treba izvršiti pretresanje, sačinjavanje operativnog plana i upoznavanje ovlaštenih službenih lica s ciljem i ostalim aspektima pretresanja. Operativnim planom pretresa se moraju riješiti slijedeća pitanja: šta ili koga treba tražiti, kod koga treba tražiti, kada treba tražiti, kako je najkorisnije da se traži, gdje treba tražiti? Na osnovu svega navedenog, policijski službenici planiraju i materijalne i ljudske resurse koji su potrebni radi izvršenja ove istražne radnje uz obezbjeđenje svih mjera sigurnosti po policijske službenike. Način, tehnika, obim kao i koje bezbjedonosne mjere će policijski službenici poduzeti, ovisi prije svega o tome ko se pretresa – da li se radi o osobi koja je naoružana, spremna pružiti otpor i slično te šta se pretresanjem traži – opojna droga, oružje, dokumenti itd”, navela je Galić.

Dosadašnje akcije policijskih organa u BiH rezultirale su zaplijenom brojnih ilegalnih stvari.

“Uprava policije MUP USK-a provela je više uspješnih akcija gdje su prilikom pretresa pronađene veće količine opojnih droga, laboratorija za kontrolisani uzgoj opojne droge ‘Cannabis sativa L’, veće količine vatrenog oružja i slično”, zaključila je Galić.