Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kada Sarajevo dobija novi pozivni broj 01?

BiH

pozicni

Konsultacije u vezi s izmjenom pravila koje se odnosi na povećanje raspoloživog numeričkog kapaciteta za područni kod 33 (Kanton Sarajevo) i njegovo efikasnije korištenje su u toku i trajat će do 10. februara.

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) izmjenu neće primjeniti odmah nakon što stupi na snagu, već će je primjeniti kada numerički kapaciteti budu na krajnjoj granici, potvrdili su Feni iz te agencije.

O primjeni izmjene, građani će biti blagovremeno obaviješteni. Istakli su da u drugim kantonima neće biti izmjena, jer su numerički kapaciteti zadovoljavajući.

Rukovodilac Sektora za odnose s javnošću RAK-a Amela Odobašić pojasnila je da su prema planu brojeva za telefonske usluge u Bosni i Hercegovini, za potrebe pružanja telefonskih usluga na fiksnoj lokaciji definisana geografska područja za koja su određeni takozvani područni kodovi.

– Korisnicima telefonskih usluga ovaj kod je poznat pod nazivom ‘pozivni broj’ ili ‘predbroj’ – navela je Odobašić.

Dodala je da se operatorima koji pružaju fiksne telefonske usluge u BiH dodjeljuju na korištenje blokovi od po 1.000 i 10.000 pretplatničkih brojeva, pri čemu numerički resursi iz određenog bloka od 10.000 brojeva mogu biti dodijeljeni samo jednom operatoru.

To, pojašnjava, prozilazi iz zahtjeva ITU (International Telecommunication Union) preporuke E.164, u pogledu ukupnog broja cifara nacionalnog pretplatničkog broja potrebnog za usmjeravanje međunarodnih telefonskih poziva.

U skladu s tim, ističe Odobašić, predmet analize iskorištenosti ukupnog raspoloživog numeričkog resursa s pripadajućim područnim kodom su blokovi od po 10.000 pretplatničkih brojeva.

– S ciljem praćenja dovoljnosti predviđenog numeričkog kapaciteta za pružanje telefonskih usluga u fiksnoj telefonskoj mreži BiH i njegovog racionalnog korištenja, Agencija je, u skladu sa svojim mandatom, analizirala podatke o dodijeljenim blokovima pretplatničkih brojeva po operatorima u definisanim geografskim područjima (mrežnim grupama) u BiH – kazala je Odobašić.

Analizom je razmatrana zauzetost numeričkih kapaciteta u odnosu na raspoloživi kapacitet, pri čemu je Agencija uzela u obzir i postojeći stalni trend rasta potreba operatora za dodjelom novih blokova brojeva.

Naglasila je da rezultati ukazuju na prekomjernu zauzetost raspoloživih numeričkih kapaciteta za geografsko područje sa područnim kodom 33 i potrebu pravovremenog proširenja tog resursa.

Prema utvrđenom stanju za područni kod 33, operatorima je na korištenje dodijeljeno 81,25 posto od ukupno raspoloživog numeričkog kapaciteta pretplatničkih brojeva.

Zahtjevi za dodjelom numeričkih kapaciteta za područni kod 33 i dalje imaju tendenciju rasta što je uzrokovano povećanim interesom novih operatora da pružaju fiksne govorne telefonske usluge na ovom geografskom području.

Agencija je stoga zaključila da je neophodno poduzeti mjere na proširenju ukupnog numeričkog kapaciteta pretplatničkih brojeva sa područnim kodom 33.

– Agencija je ocijenila da je proširenje numeričkih kapaciteta s područnim kodom 33 moguće izvršiti jedino zamjenom kodom 1, te da se u okviru ovog područnog koda opseg pretplatničkih brojeva sa dužinom od šest cifara, koji dosad nije u upotrebi, proširi u opseg brojeva s dužinom od sedam cifara – zaključila je Odobašić.