brčko distrikt

Kadrić s Đokićem: Kada je u pitanju plinovod, cilj nam je ispuniti naše obaveze

kadric djokic (1)

Pored plinovoda na sastanku se razgovaralo i o opskrbi električnom energijom i izgradnji energetskih objekata

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić u ponedjeljak je u Gradskoj vijećnici zajedno s glavnim koordinatorom Vlade Željkom Antićem i šefom Odjeljenja za komunalne poslove Majazudinom Vehabovićem, održao sastanak s ministrom za energetiku i rudarstvo Republike Srpske Petrom Đokićem i njegovim suradnicima, na kojem se razgovaralo o značajnim infrastrukturnim projektima za BiH, važnim istovremeno i za Distrikt.

“Kada je u pitanju plinovod, cilj nam je ispuniti naše obaveze kako ne bismo kočili realizaciju projekta. Iskoristili smo priliku i zahvalili se ministru Đokiću na njegovom angažmanu oko osiguravanja Distrikta električnom energijom za narednu godinu kao i njegov angažman na izgradnji multifunkcionalnog objekta u mjesnoj zajednici Grbavica koji će se financirati sredstvima Vlade RS-a. Mi ćemo osigurati svu neophodnu dokumentaciju i nastavit ćemo intenzivno suradnju na ovom našem zajedničkom poslu”, kazao je Kadrić.

Naglasio je da se nakon posjete izaslanstva Federacije BiH Distriktu, uskoro očekuje i posjeta premijera Vlade RS-a s ministrima i direktorima javnih poduzeća kako bi se pozicionirala sva važna pitanja koja se odnose na autoceste i na energetske koridore koji prolaze kroz Brčko.

“Želja nam je da sve bude kako treba i da ne dođe do kočenja ovih velikih projekata koji se tiču svih građana BiH”, kazao je Kadrić.

Ministar za energetiku i rudarstvo RS-a Petar Đokić kazao je da na projektima treba ustrajati i da su projekti itekako važni i za Distrikt, priopćeno je iz brčanske Vlade.

“Distrikt je uradio značajan dio radova na eksproprijaciji autoceste Bijeljina-Brčko, Brčko-Vukosavlje. Uz trasu autoceste planiran je i plinovod, i važno je da Distrikt izražava spremnost da sudjeluje u ovom projektu kako bi se za ovu lokalnu zajednicu u narednom period osigurao plin kao energent budućnosti i energent koji daje sigurnost. Trebamo ići u ovaj projekt u budućnosti značajan za zaštitu okoline, poboljšanja kvaliteta zraka, odnosno života. Plan RS-a je da na proljeće iduće godine krenemo u operativnu izgradnju plinovoda od Novog sela, općina Bijeljina, koji bi išao definiranom trasom autoceste i kroz područje Distrikta”, kazao je Đokić.

Istaknuo je da je gradonačelnik Distrikta govorio i o ideji da postoji i mjerno-regulacijska stanica koja bi imala mogućnost prihvata plina ne samo iz navedenog plinovoda, nego i iz pravca Hrvatske.

Pored plinovoda na sastanku se razgovaralo i o opskrbi električnom energijom i izgradnji energetskih objekata.

“Brčko se dugi niz godina električnom energijom opskrbljuje isključivo iz RS-a. Osigurali smo povoljnije uvjete opskrbljavanja i činimo to dugi niz godina. Da se nabavlja od drugih dobavljača bila bi znatno skuplja i ostat će takav odnos i u narednoj godini, definiran onako kako je dvogodišnjim ugovorom i precizirano. Govorili smo i o mogućnosti izgradnje energetskih objekata na području Distrikta i postoji već interes za izgradnju takvih objekata kao što su elektrane. Za sunčevu energiju siguran sam da ovdje ima kapaciteta, ima prostora gdje se takve solarne elektrane i većeg kapaciteta mogu graditi. Također, gradonačelnik je najavo i mogućnost da će se poticati izgradnja i individualnih energetskih objekata, postrojenja na kućama, na privrednim objektima, što je također značajno”, kazao je Đokić.

Direktor firme “Gas-Res” iz Banje Luke Ljubo Glamočić kazao je da je danas bila prilika da se detaljno konkretiziraju detalji plinovoda i dogovori intenzivnija suradnja.

“Mi smo ove aktivnosti počeli prošle godine. Definirali smo trasu idealnog rješenja za sam plinovod i utvrdili građevinsku liniju, praktično od Drine do Novog grada i naravno uz koridor autceste ide i koridor plinoovoda. Ono što je ključno napomenuti je da Brčko trenutno radi prostorni plan i da se u tom prostornom planu točno definira sam koridor. Još jedna aktivnost koja je trenutno u tijeku je izrada studije izvodljivosti za izgradnju samog plinovoda. Tom studijom obuhvatili smo i Brčko, potrošnju plina vezano za potrebe gospodarstva i stanovništva. Uradili smo i mapu puta i utvrdili da bismo negdje krajem 2024. godine mogli imati prve potrošače plina na ovoj liniji”, kazao je Glamočić.