Globus

"ispitivanje terena"

Grlić Radman sumnju da će EU postići saglasnost oko sankcija protiv Dodika

13/12/2021

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, koja je u ponedjeljak prvi put učestvovala na Vijeću za vanjske poslove EU-a, izjavila je da su “napori na razbijanju BiH neprihvatljivi i da je lobirala da se postojeći režim sankcija koristi i protiv Milorada Dodika”

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izrazio je sumnju da će se unutar EU-a postići saglasnost oko uvođenja sankcija protiv čelnika bosanskohercegovačkih Srba Milorada Dodika, za što se zauzela nova njemačka ministrica Annalena Baerbock.

“Hrvatska se zauzima za dijalog, nama je u interesu insistirati na dijalogu, uvjeriti sve lidere da je nužno Bosnu i Hercegovinu promatrati i doživjeti kao suverenu i cjelovitu zemlju i da nema prostora za bilo kakav separatizam”, rekao je Grlić Radman, javila je Hina.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, koja je u ponedjeljak prvi put učestvovala na Vijeću za vanjske poslove EU-a, izjavila je da su “napori na razbijanju BiH neprihvatljivi i da je lobirala da se postojeći režim sankcija koristi i protiv Milorada Dodika”.

Ministar Grlić Radman kaže da je to bilo više ispitivanje terena i testiranje raspoloženja država članica.

“Niko nije insistirao na sankcijama u nekakvom većinskom formatu u smislu da su se sve zemlje saglasile. To je bilo više ispitivanje terena, mišljenja i raspoloženja država članica”, rekao je Grlić Radman.

Grlić Radman je rekao da je na marginama ministarskog sastanka imao susret s njemačkom kolegicom s kojom je razgovarao o bilateralnim odnosima i o zapadnom Balkanu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.