Kadrić: Studentski centar potražuje dva i po miliona KM

Emir-Kadrić

Direktor Studentskog centra u Sarajevu Emir Kadrić konstatirao je da je ta ustanova u teškoj finansijskoj situaciji što im umnogome otežava rad i ograničava ih u pružanju usluga studentima.

Izmirivanje obaveza potpisnika Ugovora o subvencioniranju na ime smještaja i ishrane studenata za prethodni period glavni je problem s kojim sarajevski Studentski centar završava i ovu akademsku godinu, a direktor Kadrić ističe da je time uvjetovano i izmirivanje njihovih obaveza prema dobavljačima i pripremanje objekata za prijem studenata u novoj akademskoj godini.

– Ukupno potraživanje Studentskog centra, od sudionika u subvencioniranju, iznosi oko dva i po miliona KM, mi toliko dugujemo dobavljačima. Sudionici u finansiranju smještaja i ishrane studenata smještenih u domovima morali bi izmirivati obaveze. Redovnije izmirivanje obaveza omogućilo bi kvalitetniju uslugu za studente jer oni to zaslužuju. To je najmanje što im se može pružiti – kazao je Feni Kadrić.

Naglasio je da je te probleme studentski centri i studenti mogu riješiti jedinstvenim zakonom o studentskom standardu.

– Taj zakon omogućio bi sistemsko rješenje pitanja bitnih za studente i ostvarivanje prava pod jednakim okolnostima na području cijele FBiH. Samo je tehničko pitanje da se sredstva koja postoje na različitim nivoima sakupe na jedno mjesto i kvalitetno usmjeravaju, prate i kontroliraju, te omogući poboljšanje usluge, adaptacija objekata… – kazao je on.

Po riječima Emira Kadrića, koji je i predsjedavajući Zajednice studentskih centara u FBiH, slična situacija je i u ostalim studentskim centrima u FBiH.

Ipak, kako je kazao, Studentski centar Sarajevo specifičan je po tome što su u njemu smješteni studenti izvan KS-a za razliku od drugih centara u kojima su većinom studenti iz tog kantona.

Emir Kadrić zadovoljan je dosadašnjim odzivom na konkurs za prijem studenata Univerziteta u Sarajevu za smještaj i ishranu u studentske domove u akademskoj 2015./2016. godini.

JU “Studentski centar” Sarajevo primit će, u akademskoj 2015./2016. godini, 1.800 studenata Univerziteta u Sarajevu u studentske domove na smještaj i ishranu.