Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bh. pravosuđe

Kajganić i Sattler o jačanju vladavine prava na evropskom putu Bosne i Hercegovine

s1

Centralne teme sastanka odnosile su se na aktivnosti u jačanju vladavine prava na europskom putu Bosne i Hercegovine

Glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić sastao se sa šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU u Bosni i Hercegovini, ambasadorom Johannom Sattlerom i njegovim suradnicima.

Centralne teme sastanka odnosile su se na aktivnosti u jačanju vladavine prava na europskom putu Bosne i Hercegovine.

Kajganić je upoznao ambasadora Sattlera o aktivnostima koje Tužilaštvo provodi u borbi protiv najtežih oblika kriminala, uključujući ratne zločine, organizovani kriminal, korupciju, terorizam i druga krivična djela koja su u nadležnosti Tužilaštva BiH.

Istovremeno, aplelirao je da se ubrzaju procesi integracije i povezivanja Tužilaštva BiH sa partnerskim institucijama u EU, kao što je Eurojust, jer Tužilaštvo već u više desetina predmeta ostvaruje operativnu saradnju sa partnerskim institucijama iz zemalja Europske unije.

Također, na sastanku je razgovarano o procesuiranju predmeta povezanih sa nezakonitostima u vezi izbornog procesa.

Istaknuto je da su vladavina prava i sigurnost građana, među najvažnijim segmentima na putu BiH prema europskim integracijama.

Ambasador Sattler istakao je da Europska unija pruža potporu Tužilaštvu BiH i jačanju vladavine prava, od samog osnivanja ove institucije, izgradnje kapaciteta, kao i doniranja opreme i resursa potrebnih za efikasan i uspješan rad institucije za provedbu zakona.

Saradnja Ureda EU u BiH i Tužilaštva BiH, svakako, će biti nastavljena, a u funkciji stvaranja što sigurnijeg okruženja za život svih građana Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.