Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Praznik rada

Kakanj sutra bez prvomajske budnice, Zeničani se još nadaju odobrenju

prvomajska budnica (1)

Mi smo svirali i u ratu, ali pandemija koronavirusa ne dozvoljava nam da nastupimo i ove godine

Prvomajska budnica sutra neće probuditi građane Kaknja, dok Duvački orkestar u Zenici još uvijek čeka i nada se da će od nadležnih dobiti dozvolu za 94. prvomjasku budnicu.

– Do sada nismo dobili odgovor na naš upit, jer smo voljni da budnicu održimo pod izmjenjenim okolnostima. Planirali smo da idemo vlastitim autima, po dvoje-troje u autu i da se lociramo po kvartovima i odsviramo program – kaže dirigent zeničkog orkestra Azur Bijedić.

On napominje kako ni u ratu nisu prekidali tradiciju, koju njeguju od 1926. godine, od kada su svakog 1. maja, na Praznik rada, sugrađane budili i uveseljavali zvucima poznatih numera.

Orkestar je, napominje Bijedić, u fazi razdruživanja od KUD-a „Željezara“ Zenica te bi u budućnost trebao nositi naziv Duvački orkestar Zenica.

Orkestar limene glazbe iz Kaknja, kako napominje dirigent Arnes Bajramović, definitivno ove godine neće svirati prvomajsku budnicu ulicama tog grada.

– Mi smo svirali i u ratu, ali pandemija koronavirusa ne dozvoljava nam da nastupimo i ove godine. Mi bismo, možda, mogli osigurati razmak između članova orkestra, ali ne možemo osigurati da se ne okupljaju i ne prilaze nam građani. Zato smo ove godine odlučili snimiti vidio pa ćemo ga uskoro postaviti na službenu stranicu našeg orkestra – najavljuje Bajramović.

On napominje da će to biti prvi put od 1953., kada je taj orkestar svirao prvu prvomajsku budnicu, da su morali odustati od nastupa gradskim ulicama.