Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kako do efikasnijeg oduzimanja nezakonito stečene imovine

Oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelima

U okviru 8. Stručnog savjetovanja tužilaca u Bosni i Hercegovni, koje se održava u Neumu, Centar za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC) organizirao je posebni Panel na temu “Oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelima”, finansiranog od strane Vlade Velike Britanije, piše NAP.

U okviru Panela učestvovali su brojni predstavnici domaćih pravosudnih institucija, akademske zajednice, Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom koji su raspravljali o primjeni Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom i noviteta koje ovaj zakonski propis donosi u praksi otkrivanja i procesuranja korupcijskih i drugih teških oblika krivičnih djela.

Oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelima 1

U cilju razmjene iskustava i znanja između profesionalaca iz profesionalne zajednice u BiH i regiona, na Panelu su svoje prezentacije imali i tužioci iz Specijalnog tužilaštva Republike Srpske, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, Specijalnog tužilaštva za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Crne Gore i drugi.

Cilj ovog panela je da se kroz razmjenu informacija, iskustava i znanja, te ostvarenje kontakata i saradnje unaprijede prakse oduzimanja imovinske koristi prbavljene krivičnim djelom u svrhe etabliranja principa kako se kriminal ne isplati.