Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kako izgleda vojna vježba zračnih snaga BiH

BiH

zracne snage bih helikopter osbih vjezba (13)

Drugi helikopterski skvadron Brigade zračnih snaga Oružanih snaga Bosne i Hercegovine izveo je danas na lokaciji Kasarne “Rajlovac” taktičko-pokaznu vježbu pod nazivom “Prikaz taktičke osposobljenosti“, javlja Anadolu Agency (AA).

Vježba je realizovana nakon intenzivnog provođenja obuke u jedinici, radi prezentacije sposobnosti i spremnosti za izvršenje zadataka u sklopu misije. Cilj vježbe je pokazati taktičko-tehničke sposobnosti pripadnika 2. helikopterskog skvadrona kao i individualnu, timsku i kolektivnu obučenost u izvršavanju zadataka jedinice.

[quote_box_right]Danas ste imali priliku da vidite našu vježbu u kojoj je učestvovalo pet helikoptera, tri UH 1H, američke proizvodnje i dva helikoptera Mi-8 MTV. Mi smo pokazali ono što naša jedinica može u ovom trenutku da uradi, a to je da izvrši prebacivanje snaga, da ih spustimo niz konopce, zatim da gasimo požar i da spasimo civila i drugih unesrećenih sa helikopterom Mi-8[/quote_box_right]

U vježbi je učestvovalo pet helikoptera, tri UH 1H, američke proizvodnje i dva helikoptera Mi-8 MTV. Vježba je predviđala gašenje požara kao i spašavanje unesrećenog sa nepristupačnog terena.

Komandant Drugog helikopterskog skvadrona pukovnik Muhamed Hasanović kazao je da su danas imali redovnu letačku obuku gdje su pored individualne, posadne, timske uradili jedan ček kolektivne obuke.

“Danas ste imali priliku vidjeti kapacitete Drugog helikopterskog skvadrona, prije svega, koji se mogu upotrijebiti za pomoć civilnim vlastima u spašavanju povrijeđenih, unesrećenih i u gašenju požara. Također ste mogli da vidite kolektivnu vježbu u kojoj smo spremni sa više helikoptera djelovati jednovremeno, istovremeno po bilo kojem dobivenom zadatku”, ispričao je Hasanović.

Potporučnik Dario Milanović, pripadnik Drugog helikopterskog skvadrona jedan je od pripadnika koji su završili specijalističku obuku, specijalac službe traganja i spašavanja, a danas je jedan od učesnika vježbe.

Govoreći o motivima zbog kojih se odlučio za ovo zvanje Milanović kaže da je za njega obuka uspjela ako svojim djelovanjem može da izmami osmijeh na licu ili spasi ljudski život.

“Kako smo prolazili kroz teorijsku obuku tako smo poslije svakih teorijskih cjelina prolazili i praktičnu obuku. Ta praktična obuka je bila kako na relaciji Rajlovca tako i po terenu, Bjelašnice, Igmana…Od 12 polaznika nas četvorica smo završili obuku”, kazao je Milanović.

Pilot kapetan Amir Muminović kazao je da je pilotsku školu 2000. godine završio u Republici Turskoj, a kao pilot helikoptera radi već 15 godina.

“Danas ste imali priliku da vidite našu vježbu u kojoj je učestvovalo pet helikoptera, tri UH 1H, američke proizvodnje i dva helikoptera Mi-8 MTV. Mi smo pokazali ono što naša jedinica može u ovom trenutku da uradi, a to je da izvrši prebacivanje snaga, da ih spustimo niz konopce, zatim da gasimo požar i da spasimo civila i drugih unesrećenih sa helikopterom Mi-8”, istakao je Muminović.