Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Amerika zabrinuta, većina Nijemaca protivi se ratu s Rusima

ukraine-soldat-nato

SAD su zabrinute zbog istraživanja koje pokazuje da Nijemci, Francuzi i Italijani u većini nisu spremni na oružani konflikt sa Rusijom.

Istraživanje pokazuje da su na rješavanje sukoba vojnim putem, prije svih, spremni Amerikanci, dok većina ispitanika u Njemačkoj, Francuskoj i Italiji ne podržava ovakav scenario. U Njemačkoj tome se protivi skoro 60 odsto ispitanika.

[pull_quote_right]Stokes smatra da postoje tri razloga za većinsko odbijanje Nijemaca da ratuju sa Rusijom: ekonomski, geografski i istorijski[/pull_quote_right]

Vladajuća elita u SAD ozbiljno je zabrinuta stavom Nijemaca o Rusiji – navodi za list “Zeit” analitičar istraživačkog centra “Pew Research” Bruce Stokes.

U okviru ovog istraživanja eksperti su utvrdili odnos predstavnika glavnih sila NATO-a prema hipotetičkom konfliktu sa Rusijom.

“Američka elita vidi u Vladi Angele Merkel pouzdanog saveznika. Ipak, Vašington je veoma zabrinut zbog njemačkog javnog mnjenja”, navodi Stokes.

Analitičar smatra da rezultati istraživanja pozivaju “na buđenje” mnoge Amerikance, koji do sada nisu obraćali pažnju na mišljenje Nijemaca.

Stokes smatra da postoje tri razloga za većinsko odbijanje Nijemaca da ratuju sa Rusijom: ekonomski, geografski i istorijski.

Njemačka ima bliže ekonomske veze sa Rusijom nego sa SAD.

Sa tačke gledišta analitičara, ako bi hladni rat prerastao u realni, upravo bi Nijemci bili prve žrtve i to je još jedan razlog zašto su mnogi protiv upotrebe vojne sile u slučaju sukoba sa Rusijom.

Ne vole Ruse, ali nisu za rat

Ipak, prema istom istraživanju čak 70 posto Nijemaca ima negativnu sliku o Rusiji. Takvih je u Njemačkoj 2010. bilo 45 posto. Nasuprot tome, 62 posto Nijemaca u SAD-u vidi pouzdanog saveznika. Ipak, tek 19 posto Nijemaca smatra da NATO treba pružiti Ukrajini vojnu podršku u sukobu s Rusima.