Rambo Amadeus studentima u Banjoj Luci: Sve se danas gleda kroz novac

BiH

Бањалука – форум за студенте

Muzičar Antonije Pušić rekao je banjalučkim studentima da se danas sve gleda kroz novac i da su vrijednosti potpuno drugačije od onih kada je odrastao kada su ljudi koji su “jurili za novcem” bili ismijavani.

Kao gost Foruma za studente banjalučkog Univerziteta, koji je organizovao Pokret “Pozitivna Srpska”, Rambo Amadeus istakao je da se danas termin “pozitivno” sve češće upotrebljava, ali bez adekvatnog znanja šta to znači, odnosno kako se “pozitivno” razlikuje od “negativnog”.

“Doživio sam da – kako se mijenja vlast i politika – neke stvari koje su do juče bile pozitivne, danas su negativne i obrnuto”, rekao je Amadeus.

Бањалука - форум за студенте

On je naveo primjer da je kao dijete živio u ateističkom društvu, kada je bilo kakvo ozbiljno shvatanje crkve i religije bilo predmet ismijavanja, dok se danas ateizam tretira kao nešto izrazito negativno.

Amadeus je ispričao da je nedavno doživio da je njegov sin od novca dobijenog za rođendan sav sretan kupio majicu kratkih rukava za 100 eura.

“Rekao sam mu da nije normalan – em je dao 100 eura, em ostao kratkih rukava. U njegovim godinama nisam ni znao da takva majica postoji”, objasnio je Amadeus i zapitao se da li uopšte može pronaći zajednički jezik sa današnjim studentima jer je pitanje šta je za njega pozitivno, a šta za njih.

Portparol kampanje “Misli pozitivno” Ognjen Ranisavić istakao je da je cilj foruma da se inspirišu mladi ljudi, te da im se pruži pozitivna energija.

“Zahvaljujući toj energiji, nadam se da će mladi naći načina da osmisle i nešto kreativno”, poručio je Ranisavić.

Prema njegovim riječima, Rambo Amadeus je dobar primjer kako se, na kreativan način, mogu pomiješati različitosti. “I on sam spojio je `Ramba` i `Amadeusa`”, rekao je Ranisavić i naveo da i mladi u svojoj okolini mogu na sličan način pokrenuti drugačiji talas razmišljanja i djelovanja.

On kaže da su mladi pozdravili aktivnosti Pokreta “Pozitivna Srpska”, podsjetivši da je prije desetak dana gost foruma bio Nele Karajlić i najavio brojna dešavanja koja će ovaj pokret organizovati početkom jeseni.

“Nastavićemo da `primitivizaciju`, koja je došla sa kapitalizmom, preokrenemo u `pozitivizaciju`, te da iz svega toga izvučemo nešto dobro”, kaže Ranisavić.