Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zakon o unutrašnjim poslovima

Kako je broj sklekova postao vitalni nacionalni interes

skupština-zdk

Nastavljeno je urušavanje policijske strukture u Zeničko-dobojskom kantonu. Nije tajna da predsjednik kantonalnog odbora A-SDA Ramo Isak odavno ima fiksaciju da bude ili “prvi policajac” ili da postavi nekog ko će ga bespogovorno slušati

Stranka demokratske akcije Zeničko-dobojskog kantona zajedno sa partnerima u vlasti krenula je stopama Milorada Dodika. Izglasavanjem Izmjena Zakona o unutrašnjim poslovima ovog kantona direktno su se izrugali upozorenjima OHR-a i Ambasade SAD-a u BiH. Tri puta su za posljednjih pola godine pisali vlastima u ZDK iz ovih međunarodnih institucija, tražeći da se zakon ne usvoji, piše Žurnal.

No, bila je jača želja da se izmjenama omogući momentalno penzionisanje sadašnjeg policijskog komesara Semira Šuta iako mu mandat nije istekao, te da za ovu poziciju ubuduće mogu biti imenovani i oni sa činom samostalnog a ne samo glavnog inspektora,. Tako će lista kandidata biti proširena, a priliku dobiti kadrovi koje u pozadini bira A-SDA, čitaj njihov kantonalni šef Ramo Isak, o čemu je Žurnal nedavno pisao.

Defitivno je da SDA nije imala poseban interes za naglom smjenom komesara Šuta. U pozadini su neki drugi “talovi”, bolje reći SDA je ucijenjena kako bi se koalicija na vlasti održala.

Glasove podrške usvajanju izmjena navedenog zakona dali su i HDZ BIH, A-SDA, Stranka za BIH, samostalni zastupnik Omer Škaljo i dva zastupnika DF-a. Iako su, prema nezvaničnim navodima, zastupnici DF-a imali upustvo “centrale” da glasaju protiv, oni su se izgleda rukovodili tim da im je stranka ionako postala “privjesak” SDA.

Glasanje A-SDA je očekivano, u stvari sve ovo što se dešava na rušenju sistema policijskog upravljanja već dugo dolazi iz redova ove stranke. Žurnal je već pisao o njihovom djelovanju na uspostavljanju parapolicijske strukture u ZDK.

Nije tajna da predsjednik kantonalnog odbora A-SDA, zastupnik u SKupštini ZDK i delegat u federalnom Domu naroda Ramo Isak odavno ima fiksaciju da bude ili “prvi policajac” ili da postavi nekog ko će ga bespogovorno slušati.

Posljednjih godinu dana sve je rađeno na diskreditaciji sadašnjeg komesara. Kada već ništa drugo nije uspjevalo, uključio se i HDZ BiH putem kantonalnog predsjednika i skupštinskog zastupnika Ive Tadića. On je priču o posljednjem konkursu za prijem policijskih službenika, za kojeg su mnogi rekli da je bio možda i najtransparentniji u poslijeratnoj BiH, prebacio na, a gdje drugo, nego na nacionalnu ugroženost Hrvata u ZDK.

Tako je kao dokaz za nelegalnost konkursa naveo odbijanje prijema djevojke hrvatske nacionalnosti,koja kao sporista nije uspjela dobiti prolaznu ocjenu za fizičku spremu. No, kako je cijeli tok provjere sniman, lako je dokazano da je ta djevojka bila sportista mnogo godina prije, a da na testiranju nije uspjela napraviti ni par sklekova!

Moguće da će naredne izmjene zakona o unutrašnjim poslovima u ovom kantonu sadržavati odredbe o potrebnom broju sklekova sukladno nacionalnoj opredjeljenosti? No, ne treba se šaliti s tim, jer na ovom prostoru takve stvari brzo postanu zbilja..

Naravno, Tadić je ušutio, ali je jasno da je morao odraditi dug sabraći iz A-SDA jer je njihov kadar Omer Škaljo kao direktor ZZO ZDK primio u radni odnos Tadićevu kćerku te je potom postavio za šefa poslovnice Zavoda u Žepču.

S lijeva: Ramo Isak, Ivo Tadić, Omer Škaljo

Sve upućuje da sada slijedi trakavica koju godinama pratimo u nekim drugim kantonima oko dokazivanja legalnosti izbora komesara I druge zakonske procedure. Više od stotinu mladića i djevojaka ne može početi obuku i rad u policiji jer treba biti ispoštovan žalbeni postupak. Problem je što o žalbama odlučuje Policijski odbor ZDB kojem je istekao mandat, a izbor novog, gle slučajnosti, Vlada ZDK već dugo odgađa.