Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

direktore, spusti vreću

Kako je Civilna zaštita potrošila milione maraka za zaštitu od poplava?

raskrsnica prema busovaci 3

Solak je također koristio opremu i ljude FUCZ-a za otvaranje džamije, službeno vozilo sa lažnom registracijom za privatne off-road utrke, na kraju je Vlada FBiH na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem donijela Uredbu kojom legalizuje kriminal Civilne zaštite

„Direktore, evo ovdje spusti tu vreću“ pisalo je danas na službenoj Facebook stranici Federalne uprave civilne zaštite iznad fotografije na kojoj direktor FUCZ-a Fahrudin Solak podiže junački vreću branivši lokalnu kuću od poplava.

Ukoliko pažljivije pogledate fotografiju uočićete da se na njoj nalaze tri osobe, dok četvrta fotografiše. Ako pogledate još bolje, primjetićete da i osoba u odijelu Civilne zaštite također fotografiše svog hrabrog direktora. Dakle, kada ugledni direktor diže vreću to najmanje dvije kamere moraju zabilježiti, piše Žurnal.info.

Nakon što se Vlada Federacije BiH u toku poplava 2014. godine zadužila kod Svjetske banke u okviru Projekta hitnog oporavka od poplava u BiH (FERP) – Federalna uprava civilne zaštite preraspodjelom tih sredstava dobila je 2,5 miliona maraka, ali to nije bilo sve:

„Vlada FBiH saglasna je da se preostali dio sredstava zajma u iznosu od 4,3 miliona KM relociraju na Komponentu 3 (Podrška za implementaciju projekata i izgradnju kapaciteta) za pokriće operativnih troškova Projekta te jačanje i izgradnju kapaciteta za prevenciju prirodnih nepogoda“ piše u Zaključku Vlade FBiH o preraspodjeli kreditinih sredstava koji potpisuje tadašnji premijer Nermin Nikšić.

2 MILIONA i 800 HILJADA OPREME FUCZ-u

Nabavke opreme za FUCZ u toku majskih poplava prije skoro pet godina implementirala je Jedinica za implementaciju projekata pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (PIU šumarstva i poljoprivrede).

Tada je Civilna zaštita dobila 400 zaštitnih radnih odijela.

Cijena jednog odijela bila je 2. 325 KM, što je u konačnici 930 hiljada maraka.

Deset dvogleda nabavljeno je za 8,5 hiljada maraka.

Deset noćnih dvogleda – 65 hiljada maraka.

Endoskopska kamera – 65 hiljada KM.

Naočare za noćne gledanje sa sklopom za glavu – 10 komada -142 hiljade maraka.

Čamci za spašavanje – 126.000 KM.

Tri Jet ski-a sa prikolicom – 102 hiljada maraka.

50 „Dry“ odijela – 117.500 KM.

Pedeset ronilačkih boca – 62 i po hiljade maraka.

Deset „Complete kit basic“ – 121.391 KM.

U nastavku pogledajte tabelarni prikaz opreme koju je dobila Civlina zaštita u toku poplava 2014. godine. Sve ovo je plaćeno novcem građana Federacije, koji će vraćati kredit Svjetskoj banci narednih godina. Gdje je utrošen ostatak novca iz “Komponente 3” nisu dostavili detaljne podatke iz PIU šumarstva i poljoprivrede. U nastavku pogledajte i ostalu nabavljenu opremu za FUCZ u tabelarnim prikazima:

GODINAMA MILIONI TROŠENI NA NEPOSTOJEĆE JEDINICE

Žurnal je pisao da je FUCZ potrošila više od 240 hiljada maraka, putem javnih nabavki u 2017. godini, na skijašku jedinicu, koja bi se bavila zaštitom i spašavanjem a koja, prema Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji FUCZ-a, uopšte ne postoji.

U „Planu Javnih nabavki za 2018. godinu“ Fahrudin Solak je potrošio 680 hiljada maraka za USAR tim, iako je Ministarstvo sigurnosti odgovorilo Žurnalu da „Bosna i Hercegovina nema licencirane USAR timove. Na nivou Bosne i Hercegovine ne postoji jedinica za za zaštitu i spašavanje, a samim tim ni USAR jedinica.“

Solak je također koristio opremu i ljude FUCZ-a za otvaranje džamije, službeno vozilo sa lažnom registracijom za privatne off-road utrke, na kraju je Vlada FBiH na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem donijela Uredbu kojom legalizuje kriminal Civilne zaštite. A Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH nije radio reviziju Federalne uprave CZ posljednjih pet godina.