Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kako je uništena Fabrika duhana Mostar?

BiH

fabrka-duhana-mostar

Vlada Federacije BiH na jednoj od svojih posljednjih sjednica izmijenila je zaključak sa sjednice od 29. septembra ove godine, zaduživši Federalno pravobranilaštvo da podnese prijedlog za otvaranje stečajnog postupka u Fabrici duhana Mostar.

To je učinjeno nakon informacije Porezne uprave FBiH da ona, odnosno Kantonalni porezni ured Mostar, na osnovu Zakona o poreznoj upravi FBiH i Pravilnika o procedurama prinudne naplate poreznih obaveza, nemaju nadležnost da podnose prijedloge za pokretanje stečajnog postupka za porezne dužnike.

Vlada je prethodno prihvatila izvještaj federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o stanju u Fabrici duhana, zaduživši Kantonalni porezni ured u Mostaru da, kao povjeritelj, podnese zahtjev za pokretanje stečajnog postupka u FDM-u.

Problemi ovog nekad privrednog giganta koji je u poratnim godinama poslovao veoma uspješno započeli su prije desetak godina. Donosena je odluka da se umjesto domaćeg, uvozi duhan iz inostranstva i proizvodnja je stala. Radnici su izbačeni na ulicu, da bi vremenom Romi i beskućnici iz prostora nekadašnje fabrike počeli odnositi inventar i brojne vrijedne stvari.

U radnom odnosu do danas je ostalo oko 40 uposlenika, dok je u izvršnom postupku u međuvremenu prodato sve što Fabrici nije bilo potrebno. Očuvane su tek mašine za proizvodnju u nadi da će se u budućnosti pojaviti zainteresovani investitor koji bi mogao oživjeti proizvodnju. Ipak, niti jedan od pokušaja privatizacije usljed čudnih okolnosti nije uspio, pa su radnici zatražili prodaju ostale imovine kako bi namirili potraživanja.

Dug FDM-a prema Poreznoj upravi bez kamata iznosi oko 700 hiljada KM, dok potraživanja obespravljenih radnika dosežu cifru od nekoliko miliona.