Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dolar najjači u 14 godina, u 2017. kamate će rasti još tri puta

dolar

Na azijskim berzama u četvrtak su cijene dionica pale, dok je vrijednost dolara prema korpi valuta dosegnula najviši nivo u gotovo 14 godina, nakon što je američki Fed povećao kamate i signalizirao ubrzanje tempa rasta cijene novca.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je oko 7.30 sati bio u plusu 0,1 posto, a blago su porasle i cijene dionica u Južnoj Koreji.

Berzanski indeksi u Singapuru, Šangaju, Australiji i Hong Kongu pali su između 0,3 i 1,9 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7.30 sati bio u minusu 1,2 posto.

Pad azijskih berzi posljedica je jučerašnjih poruka i odluka američke centralne banke, nakon dvodnevne sjednice njenih čelnika.

Povećanje ključnih kamata Feda za 0,25 postotnih bodova, u rasponu između 0,50 i 0,75 posto, bilo je očekivano, ali ulagače je zabrinula procjena funkcionera centralne banke da bi u idućoj godini kamate mogle biti povećane u tri navrata, dok se dosad očekivalo povećanje u dva navrata.

S obzirom na to od jučer padaju cijene američkih obveznica, dok prinosi na njih rastu. Tako su prinosi na dvogodišnje obveznice dosegnuli 1,28 posto, najviši nivo od augusta 2009. Prinosi na 10-godišnje obveznice probili su se iznad nivoa od 2,5 posto.

Analitičari smatraju da procjene o ubrzanju rasta kamata predstavljaju reakciju Feda na najavljene politike novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje i ulaganja u infrastrukturu, kao i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima.

Mogući daljnji rast prinosa na američke obveznice predstavlja rizik po tržišta u razvoju u Aziji i drugim dijelovima svijeta jer bi se sredstva s tih tržišta mogla usmjeriti prema američkim i drugim razvijenim tržištima.

Zbog toga su jutros pod pritiskom valute mnogih zemalja u razvoju. Oslabile su i južnokorejska te kineska valuta, pri čemu je kurs juana prema dolaru skliznuo na najniži nivo od finansijske krize 2008. Cijena singapurskog dolara pala je na najniži nivo od 2009.

Vrijednost američkog dolara na valutnim tržištima dosegnula je najviše nivoe u gotovo 14 godina.

Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, od sinoć je u usponu, a jutros je ojačao daljnjih 0,5 posto, na 102,62 boda, najvišu razinu od januara 2003.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti dosegnuo 117,86 jena, najviši nivo u 10 mjeseci, dok je jučer u ovo doba iznosio 115,20 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula s 1,0630 dolara, koliko je iznosila jučer u ovo doba, na 1,0510 dolara.

A zbog jačanja dolara pod pritiskom su cijene nafte i drugih sirovina, čije se cijene izražavaju u američkoj valuti. Tako je cijena zlata jutros skliznula na 1.135 dolara po unci, na najniži nivo u više od 10 mjeseci.

Cijena nafte na američkom tržištu pala je na 50,87 dolara po barelu, pa je sada oko 6,5 posto niža u odnosu na ponedjeljak, kada je dosegnula najviši nivo u godinu i po dana.

Na londonskom tržištu cijena barela je skliznula na 53,87 dolara, pa je sada na sedmičnom nivou u minusu, uprkos snažnom rastu na početku sedmice.