BiH

Kako naći pare za isplatu penzija sa istim koeficijentom koji predlaže Vlada FBiH?!

24/05/2016

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o povoljnijem prijevremenom penzionisanju branitelja, koji je Vlada FBiH nedavno utvrdila i uputila po hitnoj proceduri u Parlament FBiH, uskoro bi trebao biti razmatran na Odboru za braniteljska i invalidska pitanja Zastupničkog doma, piše Večernji list.

Uprkos tvrdnjama resornog ministra Salke Bukvarević da ovaj prijedlog ne iziskuje dodatna financijska sredstva, u javnosti se s tim ne slažu svi.

Prijevremena penzionisanja

Podsjećanja radi, izmjenama i dopunama, što ih je Vlada utvrdila, vraća se nivo prava korisnicima prijevremenih povoljnijih penzija koje su imali prije donošenja Zakona o povoljnijem prijevremenom penzionisanju, odnosno prava koja su imali po uredbama 1, 2 i 3, a u izmjene i dopune je uvrštena i presuda Ustavnog suda FBiH, kojom se u procesu penzionisanja dopušta korištenje ostalih dokaznih sredstava, osim pisanih dokumenata.

Ovakvih korisnika je oko 10.400. Njima je bilo ponuđeno prijevremeno povoljnije penzionisanje po uredbama pod određenim uslovima, prihvatili su te uslove i otišli u penziju, ali mnogi od njih su mogli nastaviti s radom do sticanja redovitih uslova za penzionisanje po Zakonu o PIO/MIO.

Nakon toga je donesen Zakon o prijevremenom povoljnijem penzionisanju kojim se mijenja sistem penzionisanja i većina njih je značajno izgubila ostvarena prava, a manji broj ih je dobio više nego je imao prije.

Izmjene i dopune koje je predložila Vlada FBiH ne iziskuju dodatna sredstva, već ozakonjenje istog isplatnog koeficijenta za sve penzionere u FBiH umjesto sadašnja tri isplatna koeficijenta za obračun penzija.

Trenutno se penzije u FBiH obračunavaju i isplaćuju na osnovi tri isplatna koeficijenta: 1,8 (Zakon o PIO/MIO), 1,4 (Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, o pravima boraca i članova njihovih porodica te Zakon o službi u vojsci FBiH), te 1 (Zakon o prijevremenom povoljnijem penzionisanju).

Utvrđivanjem istog isplatnog koeficijenta za sve korisnike penzija, izvršila bi se raspodjela sredstava iz Zavoda PIO/MIO, tako da se ne traže dodatna sredstva i na taj način bi se osigurala ravnopravnost svih penzionera, i redovnih i vojnih i braniteljskih.

Ne na teret 

Iako se o izmjenama i dopunama Zakona o povoljnijem prijevremenom penzionisanju branitelja, koji je Vlada utvrdila i uputila u hitnu proceduru, očekivati je raspravu o tom zakonu u federalnom parlamentu s obzirom na skepticizam kod pojedinaca pa i samih branitelja, prvenstveno zbog tvrdnji da za ovaj zakon nisu potrebna financijska sredstva.

Naime, u PIO-u/MIO-u smatraju, ako bi došlo do toga, da sve ide na teret Zavoda, tražili bi od Vlade da to ide iz budžeta, a nikako na teret sredstava iz doprinosa koja su tolika da ne mogu trenutno osigurati ni redovnu isplatu penzija.

Komentari